Verkstad totalförstördes i brand

Räddningsverket hade en ovanlig natt, med två stora bränder i Lovisa. Brandkåren undsatte också Polisen i Borgå – uppenbarligen i eftersviterna av en av bränderna. Polisen misstänker fult spel.

En brand totalförstörde en bilverkstad i Mickelspiltom i Lovisa natten till måndagen. Totalt brann två byggnader svårt, varav en totalförstördes. Jourhavande brandmästare Björn Westermarck säger att man kallade totalt sjutton enheter till branden, inklusive andra myndigheter än brandkåren.

Byggnaderna brann våldsamt när räddningsverket anlände lite före 02.30 på måndagsmorgonen. I nuläget är det oklart exakt hur många fordon som skadades eller förstördes i branden.

– Uppenbarligen fanns det också husvagnar i den andra byggnaden. Den förstördes ändå så totalt att det är omöjligt att säga om det stämmer, säger Westermarck.

I samband med släckningsarbetet kallade man också in polisen för att skjuta hål i åtminstone en gasflaska som höll på att explodera.

– Det är en bilverkstad, så där fanns gasflaskor. Branden hade startat en reaktion i en flaska, och därför bad vi polisen komma dit för att skjuta flaskan och göra den ofarlig.

Lite senare på natten bad polisen å sin sida hjälp från brandkåren, tillägger Westermarck. De ombads delta i ett uppdrag i Borgå lite före klockan 4 på morgonen. Enligt Loviisan Sanomat är uppdraget direkt kopplat till branden i Mickelspiltom, men Westermarck vill inte kommentera saken utöver att polisen bad om hjälp.

– Det är ett polisuppdrag. Rent generellt kan de be om hjälp av brandkåren om de behöver skydd.

I Lovisa uppstod också en annan stor brand lite före 01.30, då i Rödmossen där torv på en torvproduktionsläggning fattade eld. Totalt kallade man in tretton enheter från östra Nyland och Kymmenedalen.

– På det stora hela har det varit en intressant natt, konstaterar Westermarck.

Från polisen uppger man att branden i Mickelspiltom sannolikt var anlagd. Förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Jyri Hiltunen, hänvisar till lagen och att man inte kan kommentera ärendet utöver det. Han kan därmed inte bekräfta huruvida polispådraget i Borgå var kopplat till Mickelspiltom.

– Branden är sannolikt anlagd, och polisen undersöker saken. I det här skedet pekar inget på att den skulle ha koppling till torvbranden, säger Hiltunen.