Vem som helst kan orientera

Bild: Kristoffer Åberg

Orientering är en gren alla kan lära sig och som lämpar sig för både gammal och ung. Det är lätt att börja med sporten och det är en billig gren. Mikko Reitti som är ny verksamhetsledare för OK Trian talar varmt för orientering.

INTERVJU

Ju fler som får bekanta sig med orientering desto fler utövare får grenen. Det är Mikko Reittis ledord inför sitt nya jobb som verksamhetsledare för orienteringsklubben Trian. OK Trian grundades 2014 som specialförening för orientering i Östnyland och medlemsföreningar är Akilles OK, IF Sibbo-Vargarna och OK Orient.

– Orientering passar alla – de som tycker om att vara ute i naturen, de som vill tävla och de som vill motionera i sällskap. Det finns många olika varianter av orientering och alla kan hitta sin egen, säger Reitti.

Den nya verksamhetsledaren har fullt upp. Klubbens område sträcker sig från Sibbo i väst till Lovisa och Lappträsk i öst och en utmaning är att få ut information till de drygt 600 egna medlemmarna.

– En annan är att göra orientering känt så att flera kommer med, säger Reitti.

För den biten har han planen klar. Föreningen ordnar orienteringsskolor, motionsorientering och teknikträningar, och tröskeln är låg att komma med. Reitti har också kontaktat skolorna i regionen, och skolsamarbetet är en sak som ska utvecklas.

– Jag skulle vilja att vi kan erbjuda skolorna material, färdiga kartbottnar, som gör att det är möjligt att ta med orientering i undervisningen,

Mikko Reitti har varit orienterare så länge han minns. Med 25 deltaganden i Jukola bakom sig är han en veteran.

– Man blir ändå aldrig färdig orienterare, det finns alltid saker man kan bli bättre på – åtminstone konditionen.

Jukolakavlen är världens största orienteringsstafett. I år arrangeras den i Lahtis och Hollola andra veckan i juni.

– I samband med årets Jukolakavle avslöjas också om vi får arrangera orienteringsstafetten i Borgå 2022, avslöjar Reitti.

Det är ett stort åtagande. Omkring 50 000 personer beräknas delta i evenemanget och för att allt ska klaffa krävs minutiös planering.

OK Trian får lite övning redan i år. I juni ordnar föreningen NÅID-dagen i Sibbo och i slutet av augusti är Trian värd för de finska skolmästerskapen i orientering.

– Där kommer vi att ha omkring tusen deltagande elever. Mitt mål är att vi ska få med egna lag från skolorna i Östnyland, säger Reitti och tipsar skolorna om att ta kontakt.

– Vi hjälper gärna till om någon skola vill ha hjälp och stöd av oss.

Mikko Reitti är uppvuxen i Monby i Askola men bor nu i Lammis och jobbar som lärare i en skola i Hauho. Just nu är han tjänstledig, dels för att sköta uppdraget som verksamhetsledare. Han har drygt hundra kilometers arbetsväg till Östnyland.

– När man planerar jobbet rätt fungerar det så att jag är här några dagar i taget. En stor del av jobbet är skrivbordsjobb och det kan jag göra hemifrån, säger han.

Orienteringsskolan börjar 9 april i Borgå och 10 april i Sibbo. En orienteringsskola för föräldrar ordnas också i Sibbo i maj. Mera information om dem och om Trians verksamhet finns på www.oktrian.fi.

Mer läsning