Vem bakar den bästa Runebergstårtan?

Domarna ska känna att bakverket de smakar på är en Runebergstårta. Men i tävlingen om den bästa Runebergstårtan i Borgå behöver tårtorna inte se ut så här. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Har du det ultimata receptet på Runebergstårta? Är du en kreativ bagare och har en vision av hur den populära tårtan kunde bli ännu bättre? Nu ordnas en tävling – öppen för både hemmabagare och professionella – om den bästa Runebergstårtan i Borgå.

Domarna måste kunna identifiera tävlingsbidragen som en tårta i Fredrikas anda, men i övrigt är det bara att låta kreativiteten flöda i tävlingen om Borgås bästa Runebergstårta.

Det här är inte den första tävlingen om den bästa Runebergstårtan, men det är den första där alla kan delta, både hemmakockar och proffs.

– Vi hoppas på många deltagare. Jag skulle gärna se lite kreativa lösningar också. Man ska kunna identifiera tårtan som en Runebergstårta, annars är det fritt fram, säger kocken, krögaren och marknadsföringsproffset Lotten Lindborg-Suhonen som fungerar som värd för tävlingen.

Bild: arkiv/Kristoffer Åberg

Var gränsen för vad som kan anses vara en Runebergstårta går avgör domarna. Det kan vara utseendet eller smaken, men bakverket ska kännas som en Runebersgstårta.

Domartrion består av namnstarka matproffs. Teresa Välimäki är krögare, kokboksförfattare, matcoach och producent av allehanda matrelaterat innehåll. Alexander Gullichsen är känd för kokböckerna Safkaa och har grundat ett flertal prisbelönta kvalitetsrestauranger. Den tredje domaren, krögaren Samuli Wirgentius, har bland annat grundat glassfabriken Vanhan Porvoon Jäätelötehdas.

​Fritt fram – men anmäl gärna

Man kan anmäla sig på tävlingens webbplats, men det går också bra att komma direkt med sitt bidrag då domarna samlas för ett första urval torsdagen den 21 januari.

Alla som känner sig som Borgåbor kan delta, under eget namn eller som företag.

Tårtan ska kunna anses vara en Runebergstårta.

Deltagarna levererar minst två tårtor till restaurang One torsdagen den 21.1 mellan klockan 15 och 18. Domarna väljer ut 7 finalister. Finalen ordnas på restaurangen på Runebergsdagen, fredagen den 5 februari, klockan 17. Finalisterna tar med sig minst tre tårtor till finalen.

Domare är Teresa Välimäki, Alexander Gullichsen och Samuli Wirgentius.

Tävlingen ordnas av projektet Design pour vous, marknadsföringsbyrån People's Village och restaurang One.

Mera information finns på www.porvoonparasrunebergintorttu.fi.

– Det är jättetrevligt om man anmäler sig innan, så vet vi ungefär hur många som kommer att delta. Men det går nog bra att bara komma med sina tårtor också, säger Liundborg-Suhonen.

Mellan klockan 15 och 18 den 21.1 hämtar deltagarna sina tårtor till restaurang One på tröskeln till Gamla stan. Domarna väljer ut sju finalister och finalen ordnas på självaste Runebergsdagen.

Det kostar inget att låta domarna avsmaka och bedöma sin tårtkreation.

– Nej, det här är för att ordna något roligt för Borgåborna i dessa coronatider, säger Lindborg-Suhonen.

Intresset för tävlingen har varit stort, nu återstår att se hur många bidragen blir.

Marknadsföra Borgå

Tävlingen om den bästa Runebergstårtan är det första evenemanget i en större helhet inom ramen för projektet Design pour vous som tillsammans med marknadsföringsbyrån People's Village och restaurang One ordnar tårttävlingen.

Projektet jobbar för att stärka den positiva bilden av Borgå genom design, evenemang och kreativ kommunikation.

Tävlingen är öppen för både hemmabagare och proffs – det är bara att plocka fram mjölpåsen och sätta i gång. Bild: arkivKristoffer Aberg

– Borgå är en fantastisk stad som kunde marknadsföras roligare än nu, säger Klaus Suhonen som driver People's Village.

Paren Suhonen har massor av idéer för hur det kunde göras, och när coronapandemin förde med sig en glesare kalender än vanligt kunde den första idén, tårttävlingen, förverkligas.

– Hoppas folk kommer med, det här ska vara roligt och inte så seriöst. Samtidigt vill vi lyfta fram samhörigheten i staden, och den stolthet vi känner, säger Klaus Suhonen.

Design är en del av projektet och den kända tårtan har också blivit ett mönster. Lagom till finalen ska det finnas åtminstone mössor med tårtmotiv, och klädkollektionen ska utvidgas.

– Varför inte koppar och kärl också, och en pyjamas? säger Klaus Suhonen.

Runebergsfestival

Coronapandemin gjorde att utlandssemestrarna minskade. I stället visade det sig att finländare reser mera i hemlandet, och där har Borgå mycket att erbjuda.

– Vi finns nära Helsingfors, här finns superfina restauranger och snart också ett nytt hotell. Gamla stan är vårt visitkort, men man utnyttjar inte hela den potential som finns, säger Klaus Suhonen.

Han tänker betydligt längre än till tävlingen om bästa tårtan.

– Borgå kunde ha en Runebergstårtfestival varje år, och det skulle vara fint om restaurangerna serverade sina egna Runebergstårtor, lite som under Smaku-evenemanget.

Vad följande evenemang för att lyfta fram Borgå blir är inte klart ännu även om Suhonen närmat sig flera företagare i staden i hopp om samarbete.

Och tårttävlingen då?

– Vinnaren är ju en smaksak, domarna avgör. Men jag kan nog garantera att de som placerar sig i toppen kommer att vara något extra.