Veckans raraste räddningsoperation: Hindhår FBK gav tre kurrar en hjälpande skjuts

RÄDDADE. Hindhår FBK fick rycka ut och rädda tre ekorrungar i nöd. Nu vårdas trion på Högholmen för att i sinom tid släppas fria i naturen igen. Bild: Hindhår FBK

Hindhår FBK fick rycka ut i veckan för ett rart räddningsuppdrag. Tre små ekorrungar var illa ute men fick brandkårsskjuts till Högholmen: där får de nu får växa till sig i väntan på friheten.

Räckan av händelser började med att ett bo med tre ekorrungar i ramlade ner i samband med att en byggnad revs i Hindhår. Enligt lokala FBK-chefen Peter Björkman hade rivjobbarna lyft upp boet igen och placerat ekorrungarna i boet i hopp om att ekorrmamman skulle återvända.

– Det gjorde hon inte och de tog hand om ekorrungarna, säger han.

Han är inte helt säker på om ekorräddarna ringde larmcentralen eller räddningsverket, men det var i varje fall via Räddningsverket i Östra Nyland som uppdraget landade hos Hindhår FBK.

Björkman berättar att manskapet bäddade mjukt för ekorrungarna i en låda och transporterade den lurviga trion till Högholmen. Ungarna fick ett varmt mottagande av djuparkens personal som hade vanan inne med små kurrar.

– De hade en kull med ekorrungar som de skött om under en tid, och som nu var klara att släppas fria i naturen igen, säger han.

Räddningsverket påminner om att man helst ska låta bli att röra vid vilda djurs ungar. Däggdjur känner för det mesta igen sina ungar på doften, och de kan bli förvirrade om ungarna plötsligt luktar människa.

– Det är inte röra som gäller. Ekorrhonan kan bära sina ungar i munnen, säger Jyrki Ikonen på Östra Nylands natur- och miljövårdsförening.

Det är ändå inte alls alltid som honorna överger sina ungar, även om en människa rört vid dem. Ikonens tips är att följa med situationen. Risken finns att ekorrmamman råkat ut för någonting, och då kan ungarna behöver människoassistans för att överleva.