Väyrynen talar sig varm för alliansfrihet

KANDIDAT. Paavo Väyrynen besökte Borgå på tisdagen. Bild: Max Nyberg

En efter en landar presidentvalskandidaterna i östra Nyland för att fiska röster. På tisdagen var det Borgås tur när Paavo Väyrynen talade om globalisering, Nato och högern.

Paavo Väyrynen besökte Borgå på tisdagen för att locka väljare. Som plats hade man valt mötesrummet i källarvåningen under restaurangen L'amour, där också alla stolar fylldes till sista plats.

För valmansförening

Väyrynen, som lite skämtsamt brukar beskrivas som gubben ur lådan, har en späckad tidtabell inför valet, där han ännu efter Borgåtillställningen på tisdagskvällen styrde kosan mot Askola – för att sedan besöka en lång rad städer under de kommande dagarna. Inför tillställningen hinner Väyrynen byta några ord, bland annat om hans väljarstöd i östra Nyland.

– Det är svårt att säga hur folk röstar. Men i förra presidentvalet fick jag fler röster än Timo Soini också i östra Nyland. Detsamma hände för övrigt också i Esbo. Däremot har Centern dåligt väljarstöd i Nyland. Men det ska påpekas att jag ju nu får stöd också från andra håll, säger Väyrynen som ställer upp i presidentvalet för en valmansförening.

Han upprepar också att en av hans viktigaste budskap i valet gäller alliansfriheten och att Finland förblir ett självständigt land. Han talar om såväl Nato som det som han ser som planer på en europeisk förbundsstat.

– Just nu försöker man smyga in Finland i allianser. Men vi ska förbli obundna. De som talar för Nato argumenterar att det sänker hotet från Ryssland. Vilket hot? Det finns inget hot.

Paavo Väyrynen bryr sig inte mycket om Sauli Niinistös stora understöd i galluparna. Tvärtom, Väyrynen tror inte ens att siffrorna stämmer.

– Galluparna har alltid stora fel. Vem tror att sjuttio procent faktiskt röstar på Niinistö?

Han har också en plan för eventualiteten att han inte blir Finlands nästa president.

– Då återvänder jag till riksdagen. Sedan börjar jag förbereda mig för riksdagsvalet.

Globalisering och Nato

När tillställningen börjar är det en tyst skara som lyssnar på Väyrynen tala om allt från Niinistö (som omnämns ett flertal gånger) till Nato, EU, euron, globalisering, Ryssland, ett nordiskt samarbete och högern i Finland. Speciellt globaliseringen får särskilt mycket uppmärksamhet, där Väyrynen ser en koppling till allt större inkomstklyftor och fenomen som Trump och brexit.

– Det blir en allt större klyfta mellan rika och fattiga. Folk blir allt mer missnöjda och bittra.

I nuläget ser han också att valets svåraste bit är avklarad när anhängarkorten är under kontroll. En tid såg det ut som om han skulle missa hela valet, men fick till sist klart fler underskrifter än nödvändigt.

– Om jag kommer till andra omgången så äger det riktiga valet rum.

I östra Nyland kan man träffa Paavo Väyrynen igen den 20 januari när han besöker Lovisa.

Mer läsning