Vattentorn smyckas med miljökonst – elever målar muraler i Sibbo

KONST. Nea Packalén målar en dramatisk skogsbrand på banderollen. Bild: Birgitta Ehrstén

Elever vid Söderkulla svenska och finska skola arbetar för att smycka ortens vattentorn. Samtidigt lär de sig mycket om klimat och miljö och om hur det är att måla i offentliga rum.

Det är med stor koncentration som sjätteklassarna Nea Packalén och Pinja Pohjolainen färdigställer sitt bidrag till muralkonsten i Söderkulla skola. Regn och rusk har tvingat dem inomhus och det är banderoller som den här arbetsgruppen färdigställer.

Arbetet är en del av ett flerårigt projekt i konst- och miljöfostran och i år är temat vatten.

Verket de jobbar med har fyra elever tagit fram, men här syns inte något vatten för färgerna går i svart, brunt, grått, gult och glödande rött.

– Klimatförändringen förorsakar bränder och vi målar en skogsbrand, förklarar Nea Packalén.

Hennes pappa deltar i frivilliga brandkåren och Nea har sett brand på nära håll.

– Det blev utryckning då vi var på väg med bilen och jag fick följa med för pappa hann inte köra hem mig. Jag fick sitta i bilen, men det var ändå skrämmande. Bränder är farliga och något kan alltid gå fel.

Högt satt mål

I konstprojektet samarbetar förstaklassister från finska skolan och sjätteklassisterna från svenska skolan. Målet de har är högt: vattentornet i Söderkulla ska få helt täckande muralmålningar och redan för ett år sedan målades de första verken.

– Konstnär Viivi Vierinen har målat ett verk som går i samma färger som barnens verk. Nedre delen av vattentornet är redan fyllt av snöflingor och vattendroppar som eleverna har gjort och allt går i blå-lila färger, berättar konstnär Maj-Britt Huovila som är en del av den arrangerande konstnärsarbetsgruppen Pisara.

"Södis berör" och temat vatten ger eleverna en möjlighet att på ett konkret sätt påverka sin egen närmiljö.

Miljö och konst hand i hand

Pisara-arbetsgruppen har som målsättning att lära eleverna hur det är att på ett lagligt sätt jobba med konst utomhus i offentliga rum.

– De får lära sig hela processen, hur man söker tillstånd att måla, vad man ska tänka på då man rengör penslar och annat för att inte förorena vattnet, hur perspektiv förändras då man målar på något annat än ett litet pappersark.

Maj-Britt Huovila är imponerad över vattenverkets inställning till konstprojektet.

– Jag är ännu också paff över att de genast gav oss tillstånd att måla. Det är så fint!

Längst ner på tornet finns graffitimålningar som kommer att få bli kvar, de är från tiden då tornet inte var omgivet av ett högt staket och lås som nu. Projektet hoppas man att ska vara färdigt om några år.

– Hur snabbt det går beror på om vi lyckas få sponsorer. Vi måste få lyftkran på plats för att komma högre upp, och det kostar.

Tillsvidare har enbart Konstsamfundet bidragit med stöd till projektet. Sibbo kommun har inte hittat några slantar, arrangörerna har fått veta att orsaken är att man satsat alla medel i Nickby.