Vatten och glass svalkar i sommarhettan

Turister och Borgåbor njuter av rekordvärmen, och glassförsäljarna gläder sig åt en strykande åtgång på den svalkande varan. I var och varannan hand hittar man en vattenflaska, och solhatt och solglasögon sitter på de flesta. Också små barn och hundar verkar ha det skönt trots värmeböljan. Även om det är svettigt så utropar många: Det här ska vi komma ihåg i vinter!

Merja Vuollo och Jukka Seeberg från Helsingfors

– Vi äter glass och våra hundar, pudeln Alvin, och chihuahuan Niilo, skulle gärna smaka men vi undviker att ge dem sötsaker. Däremot får de vatten, vi bär vattenflaskor med oss så att de får dricka regelbundet. Och så duschar vi dem med vatten, det tycker de om. I båten försöker vi hålla dem i skuggan, men Alvin är en så social och pigg hund och vill vara med oss hela tiden. Niilo slumrar och tar det mera lugnt. Det här vädret passar oss utmärkt. Värmeböljan slog till när semestern började, och vi har njutit av värmen i Kittilä och här i södra Finland. Tur att vi inte åkte utomlands!

Vi är två nätter med båten i Borgå, och vi är så nöjda med småbåtshamnens service. Toaletterna och duscharna fungerar utmärkt, och det är det viktigaste.

Borgå är en riktig sommarstad, men vi kommer hit också på vintern. Nu ska vi ta en promenad i Gamla stan, och sen kanske vi fortsätter med båten till Lovisa, vi får se.

Alma Vento från Sibbo. Bild: Lotta Åberg

Alma Vento från Sibbo

– Vädret är väldigt varierande nu för tiden. Förra året var sommaren kall så nu var jag inte alls förberedd på att det skulle vara 30 grader varmt. Men det är helt skönt, speciellt här i Runebergsparkens skugga. Jag har alltid vattenflaskan med mig, gärna med isbitar i, och solglasögon på så att ögonen skyddas. Men jag gillar vintern mer än sommaren, eftersom jag tycker om vinteridrotter. Och då kan man klä på sig mer om man fryser, men när det är här varmt hjälper det inte att klä av sig.

Mamma Ann-Christine Weck, pappa Markus Rosas med barnen Ivar Rosas och Olof Rosas från Helsingfors. Bild: Lotta Åberg

Mamma Ann-Christine Weck, pappa Markus Rosas med barnen Ivar Rosas och Olof Rosas från Helsingfors

– Vi har kommit med båt från Helsingfors via stugan i Spjutsund i Sibbo. På havet är det skönt när det fläktar. Barnen Ivar och Olof dricker mycket vatten, de har hela tiden vattenflaska eller pipmugg i handen så att de kan dricka när de blir törstiga.

Glass ska det också bli om en stund.

Barnen trivs ombord på båten. Olof kanske sover lite sämre på dagen, men annars mår vi alla bra och njuter av värmen. Nu när det är mycket blågröna alger kan man inte hoppa i vattnet från båten, men på stugan har barnen sitt eget badkar på bryggan där de får svalka sig.

Sedan måste vi gå till en mack och köpa bensin, för det visade sig att bensinen var slut i båda båtbensinstationerna Emsalö Gulf och Hammars SEO.

Mary Lagus från Madrid. Bild: Lotta Åberg

Mary Lagus från Madrid

– Jag njuter och mår bra i värmen, även om det är varmare i Finland än jag trodde, och svalkar mig med att dricka mycket vatten och äta glass. Det brukar ju vara svalt här, så det här är jätteskönt, jag tycker inte alls om vinter och kyla. I Madrid, där jag bor sedan två år, är det vanligt med temperaturer på upp till 40 grader. Där är de flesta lokalerna utrustade med luftkonditionering, och så finns det swimmingpooler i centrum att svalka sig i.

Jag är hemma i Borgå och hälsar på släktingarna, nu väntar jag på bussen till Helsingfors, och dagens första glass.