Våt kväll fick dyra följder

DYRA FÖLJDER. En igentäppt golvbrunn kan leda till omfattande vattenskador. Bild: Mostphotos

Gå inte i duschen efter kväll ute på stan. Vänta tills morgonen gryr.

En hyresgäst i ett höghus i Sibbo har fått en nota på 60 000 euro att betala. Hyresgästen är en ungdom som efter en restaurangkväll ville ta en dusch före läggdags. Hen klev in i duschen, öppnade vattenkranen och somnade ovanpå golvbrunnen. Vattnet fortsatte att rinna och hann åstadkomma stor skada i flera lägenheter innan räddningsverket kom till platsen. Hyresgästen klarade livhanken, men skadeståndskravet består.

Men man måste kunna påvisa att det var fråga om ett rent misstag. Man får inte förvränga sanningen, då blir det fråga om försäkringsbedrägeri.

– Det är rätt vanligt med vattenskador av det här slaget. Det är också klart att den som förorsakar skadan, är ersättningsskyldig, säger försäkringsmäklaren Antero Miikki på Howden Finland.

En hemförsäkring kan vara bra att ha.

– Många försäkringsbolag, men inte alla, erbjuder en hemförsäkring som täcker skador som uppstått i dusch eller badrum. Men man måste kunna påvisa att det var fråga om ett rent misstag. Man får inte förvränga sanningen, då blir det fråga om försäkringsbedrägeri.

Han berättar om ett fall som motsvarar det i Sibbo. En serviceman hittade en man avslocknad på golvbrunnen.

– Han väckte mannen och frågade honom om han hade somnat i duschen med vattenkranen öppen. Svaret blev ja. När försäkringsansökan lämnades in, hade mannen ändrat sin berättelse. Han påstod att han hade halkat i duschen och slagit huvudet så att han blev liggande medvetslös över golvbrunnen.

De som bygger studentbostäder är medvetna om farorna. I dag förses badrummen med två golvbrunnar för säkerhets skull.

Mitt råd som disponent är att gå inte i duschen onykter, gör det först nästa morgon.

Husbolag

Men oberoende av hur skadan har uppstått, ska husbolaget se till att skador i husets konstruktion repareras. Reparationerna måste utföras fastän det är oklart om det går att få kostnaderna ersatta av den som förorsakat dem.

– För fastigheter finns en allriskförsäkring som täcker alla skador. Än så länge är den rätt ovanlig, men den verkar bli allmännare. Försäkringen har oftast en självrisk på 25 procent, säger Antero Miikki.

Hans råd till hyresgästen i Sibbo är att försöka nå ett avtal om en betalningsplan med husbolaget.

Vesa Hopsu är jurist på föreningen Suomen Vuokranantajat. Han säger det händer sig att ägarna till aktielägenheter för ett fall som det i Sibbo vidare till rätten. Bostadsägarna söker kompensation för den värdesänkning som kan bli följden av en vattenskada.

Porvoon Op-Isännöintikeskus Oy är disponent för ungefär tvåhundra husbolag i östra Nyland. Största delen av kunderna är bostadsaktiebolag.

– Mitt råd som disponent är att gå inte i duschen onykter, gör det först nästa morgon, säger Johan Nyholm som är vd för disponentföretaget.

Han har råkat ut för några sådana fall i de husbolag han ansvarar för.

– Till all tur har skadorna inte varit stora.

Mer läsning