Många vill bo i Slottsgårdens nya bostäder

NYTT OMRÅDE. Efterfrågan är stor på bostäderna i de nya bostadsområdena i centrum. Bild: Daniel Andersson

På västra åstranden har en ny stadsdel växt fram, med bostadshus som dykt upp som svampar ur jorden. I höst kommer det bli ännu mer.

Trots att produktionsdammet knappt lagt sig och att golvytorna ännu är täckta av brunt produktionspapp är det en diger skara besökare som samlats i det splitternya höghuset "Mocca" på Alexandersbågen 10. Allt från seriösa spekulanter till nyfikna Borgåbor tittar intresserat på lägenheterna. Medan Mikael Strömfors i raskt tempo betjänar de kunder som strosar omkring mellan lägenheterna i ett av de omdiskuterade husen vid Alexandersbågen, konstaterar han nöjt att kvällens visning är lyckad, precis som många andra visningar i området.

– Aktia säljer alla hus här i Slottsgården. Då vi började med det första huset var vi osäkra, undrade lite hur det kommer gå. Men vi insåg snabbt att det inte är några kalla objekt, snarare tvärtom.

FENOMEN. Om några år kommer sextusen personer ha ett hem i det nya områdeskomplex som växer fram vid västra åstranden Bild: Daniel Andersson

Under tiden hinner en lång kö fram till den välplanerade trerummarens köksmodul, som får agera betjäningsdisk, bildats.

– Tyvärr är alla de större bostäderna redan reserverade, är Strömfors besked till en av många intressenter.

En av de många spekulanterna som nyfiket tittade sig omkring på tisdagskvällen var Maria Westerlund. Hon är väldigt intresserad av att köpa en mindre bostad.

– Vi har redan en lägenhet i ett grannhus, och är väldigt nöjda med den. Kvaliteten är bra, och det nya området upplever vi som trivsamt. Nu funderar vi på att köpa en till bostad i investeringssyfte här.

Hon tror att området är attraktivt för många, inte minst för de som pendlar till huvudstadsregionen

– Det är ingen tvekan om det. Man bor nog hellre i Borgå än i en Helsingforsförort. Kommunikationerna härifrån är dessutom bra.

FÄRDIGT. Byggandet har gått i rask takt, och när Slottsgården är färdig kommer det för allmänheten tillgängliga promenadstråket pryds av modern ljusdesign som lyser om kvällarna. Bild: Lotta Åberg

Målgruppen är bred, men Mikael Strömfors menar att bostäderna särskilt lockat till sig äldre par med god ekonomi.

­– Det är alldeles tydligt att målgruppen är det äldre paret som vill ha en bostad där man inte behöver oroa sig för renoveringar eller reparationer.

När kunderna i jakt på bostad ringer Strömfors har han lärt sig vilka kriterier som är viktiga för målgruppen

– Det ska vara en tvårummare, i ett hus med hiss, och det ska ligga centralt.

Och enligt Strömfors är det just närheten till staden som gör Västra åstranden i allmänhet, och Slottsgården i synnerhet, så populärt.

– Det är "hot stuff" som vi brukar kalla det, säger han med ett skratt.

Den nya stadsdelen som på västra åstranden växt fram har knappast undgått någon Borgåbo. Även om de ambitiösa projekten lett till häpna reaktioner och stora munnar, berättar stadsplaneringschef Eero Löytönen att man först nu kommit i gång.

– Mycket kommer ännu ske. Slottsgården-området har blivit klart, och nästa projekt är att ta itu med området söder om det planerade Citymarket på västra åstranden, det vill säga området där bland annat Wilenius båtvarv för närvarande huserar.

– På området kommer det byggas höghus i trä, men exakt hur de kommer se ut är ännu inte helt klarlagt. Vi ska ännu slutföra upphandlingsprocessen och klarlägga vilka arkitektritning vi väljer. Dessutom är energieffektiviteten viktig att planera, säger Löytönen.

Även den andra änden av det stora området, det vill säga vid västra Mannerheimgatan och längs med Tolkisvägen, där det nu finns ett mindre parkområde, kommer vigas för höghus.

Den uppmärksamme har redan noterat att det bakom mataffären Lidl, mellan Borgmästaregatan och Magistratsgatan, dykt upp en väldigt stor grop. Det är platsen för ett av de kommande husen, ett sju våningar högt bygge. Löytönen ger dessutom några siffror som illustrerar vidden av det som komma skall.

– 200 000 kvadratmeter lägenhetsyta kommer ännu byggas, jämför det med att vi hittills byggt 150 000. Uppskattningsvis kommer det bli ungefär 6 000 invånare i området.

Även om tempot är högt krävs tid för ekonomisk och arkitektonisk planering av området. Löytönen tror att det kommer ta tid innan området nått sin fulla potential, men har svårt att ge någon exakt tidtabell.

– Låt oss säga, att om cirka fem år kommer vi börja se slutresultatet av hela området, som ju kommer bli väldigt stort. Och om tio år gissar jag att allting helt och hållet har kommit på sin plats.

Mer läsning