Västra åstranden fick fem nya konstverk under hösten - följ med på en guidad tur tillsammans med konstnärerna

Konstnären Petri Hytönen ligger bakom utseendet av Västra Alexandersgatans busshållplats som nyligen tagits i bruk. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Måndag den 29 november kommer konstnärerna bakom de nyaste konstverken på Västra åstranden att presentera sina verk. Det är fritt fram att gå med på den guidade turen som startar från konstfabriken klockan 17.

Det har dykt upp fem nya konstverk på Västra åstranden under hösten. På måndag ska konstnärerna presentera sina verk i höstkvällens mörker.

Guideturen startar i Konstfabriken och går vidare till åstranden och Hellbergsbacken. Konstnärerna Tommi Toija, Petri Hytönen, Sari Palosaari och Arja Kärkkäinen samt representanterna för konstanskaffningsgruppen kommer att vara närvarande.

Toijas tvådelade verk och Hytönens konsthållplats har färdigställts i åstrandens kvarter under hösten. Den större delen av Toijas verk, Litet paradis, finns på åsidan av kvarteret. Verket kännetecknas av sina jätteblommor och en krypande gestalt på blomstjälken. Den mindre delen som skildrar en liten människofigur på en sten är placerad vid Alexisstigen.

Petri Hytönen är konstnären som ligger bakom utseendet av Västra Alexandersgatans busshållplats som nyligen tagits i bruk. Konstverket heter Färgfest, och består av en hållplats som är integrerad i bostadshuset. Verket sträcker sig till tredje våningen i vissa delar av fasaden. En discobelysning strålar över hållplatsens färgfigurer i skymningen.

På Hellbergsbacken finns bildkonstnär Sari Palosaaris verk Draft (luftdrag eller skiss på svenska), en skulpturinstallation i sex delar i ett av bostadshusen. Verket visualiserar luftdragets virvel i byggnadens smala och höga trapphus samt på byggnadens entrétak. Också belysningen understryker konstverkets effekt.

Arja Kärkkäinens konstverk Med turnummer finns i fasaden av Hellbergsbackens parkeringshus på Guldlistgatan. I verket är 13 stora handfigurer ute på äventyr längs den 50 meter långa betongväggen.

Till höghusens trapphus på området har man köpt in konstverk av sex konstnärer. Bo Haglunds, Marika Kaarnas, Saara Piispas, Joakim Sederholms, Jenni Tuominens och Sari Vuorenpääs verk sprider glädje bland invånarna, men hålls gömda för allmänheten.

Konstrutt

– Västra åstranden i Borgå fungerar som ett intressant utomhusgalleri för nutidskonst. På området finns redan cirka 20 konstverk. Jag uppmanar borgåborna att bege sig på en promenad, också på egen hand. Avstånden mellan konstverken är korta, säger Susann Hartman, ordförande för konstanskaffningsgruppen i ett pressmeddelande.

Områdets karta med konstverk finns på stadens hemsida. Västra åstrandens konstrutts nya broschyr finns också tillgänglig i Konstfabrikens info.

De nya konstinköpen har finansierats genom företagen FH Invests och YIT Rakennus konstskyldighet, som uppstod vid tomtöverlåtelsen.