Värna om vacker, traditionell arkitektur

Den identitet som Borgå är känd för i både Finland och världen över. Vår stads styrka är de ståtliga byggnaderna i empirekvarteret och de mysiga husen i Gamla stan. Sådant behöver vi även i framtiden!

Stadsutvecklingen i Borgå har tagit en orolig vändning. Borgås centrum och de nya bostadsområdena på bland annat västra åstranden gnager sakta, men säkert på vår stads identitet. Den identitet vi har byggt upp under flera århundraden. Den identitet som Borgå är känd för i både Finland och världen över. Vår stads styrka är de ståtliga byggnaderna i empirekvarteret och de mysiga husen i Gamla stan. Sådant behöver vi även i framtiden! Däremot kommer ingen till Borgå för att se på maffiga betongklosshus i olika format, som finns spridda här och där i vår stad.

Den vackra arkitekturens förfall syns även i andra kommuner. Väggar pryds med de konstigaste kuber och krusiduller, och symmetri respekteras endast sällan. Borgås nybyggen måste väcka positiv uppmärksamhet. Våra nybyggen måste vara lika attraktiva turistmål som den gamla, traditionella borgåvyn. Vi måste få turister att ta bilder av båda åstränderna. På detta sätt får vi en livskraftig, vacker stad. Och livskraft bidrar ju till en massa andra saker; ekonomin rullar, trivseln ökar och stadens skuldbörda minskar. Självklart är behövs det också andra reformer, men grunden måste ligga i att Borgås rykte och fasad är i skick!

Med den nuvarande utvecklingstakten börjar vårt kära Borgå mer och mer likna Esbo. Eller Helsingfors. Eller Vanda. Med denna utveckling kommer Borgås strategi om "Drömmarnas hemstad" att förändras till "Mardrömmarnas hemstad". Fastän Borgås stadsutveckling tagit ett fel spår i beslut som bland annat gamla Borgå Energis tomt, Västra Mannerheimleden och delvis torgplanerna, finns det ännu hopp kvar. Genom att gynna traditionell arkitektur kan vi förändra staden mot det bättre. Genom att främja bland annat nyrenässans och jugend kan vi bygga en lysande framtid!

Tommi Kanon, gymnasiestuderande, tidigare ledamot i stadsutvecklingsnämnden, Borgå