Världsmästaren Eevi Bengs lägger av – "De största framgångarna syns inte i prisskåpet"

VM-guldet i löpskytte blev karriärens höjdpunkt för Eevi Bengs. Bild: Jenny Blomqvist / SPT

Moderna femkamparen och Laser Run-idrottaren Eevi Bengs avslutar sin framgångsrika karriär. – Det känns som om jag fått det av idrotten den hade att ge mig. Beslutet att lägga av var rätt lätt att ta, säger hon

Eevi Bengs har under de senaste åren hört till den absoluta finländska toppen inom modern femkamp.

Den Sibbobördige Bengs hade som mål att delta i OS i Tokyo i sommar men då det nya coronaviruset flyttade fram tävlingarna med ett år bestämde sig 30-åringen att hon inte satsar vidare mot spelen i Japan.

– Jag har länge drömt om OS men tävlingarnas vikt har minskat för mig år för år. Det känns som om jag fått det av idrotten den hade att ge mig. Beslutet att lägga av var rätt lätt att ta, säger Bengs.

Bengs inledde sin karriär i modern femkamp 2004. Hennes starkaste gren var löpskytte (laser run) men också i ridsportsmomentet var hon bra tack vare sin ryttarbakgrund.

Hennes största framgångar kom i laser run där hon vann ett individuellt VM-guld 2017. Samma år vann hon silver tillsammans med Tiitus Ämmälä i partävlingen. Hon vann VM-silver i den individuella tävlingen 2015.

Hon är också sexfaldig nordisk mästare i modern femkamp. I modern femkamp nådde hon, tillsammans med systern Dagny, en tiondeplats i partävlingen i VM 2009.

– De största framgångar syns annan stans än i prisskåpet. Jag har blivit mentalt mycket starkare. Jag kan inte tänka mig någon annan gren som lika mångsidigt förbereder för livet efter toppidrottskarriären, säger Bengs.

– Jag har fått uppleva stora framgångar, besvikelser, glädje, fina platser, olika kulturer och väldigt många fantastiska människor. Det är något jag inte kunde drömma om sin liten flicka. Jag har fått utveckla mig själv både fysiskt och psykiskt under 15 års tid.

Bengs representerade Helsingforsföreningen Helsingin Nykyaiset 5-ottelijat och tränades av Jouko Pakarinen.

Mer läsning