Varje insamlad plastsäck är en miljögärning som ger sysselsättning

BÄST. Johanna Österholm samlar in över 5 000 kilo plast årligen. Bild: Erika Lindström

Över sjutusen kilo plastsäckar samlar Östnylands 4H ihop årligen. Den mängden gör klubben till en av de bästa i Svenskfinland. Johanna Österholms insats är avgörande.

I allmänhet ska odlarna själva leverera använda plastsäckar till en insamlingsplats. Men inom Östnylands 4H (täcker Lovisa och Lappträsk) bjuder man på en extra service. När kvällen kommer sätter Johanna Österholm sig i bil och med pappa bakom ratten kör de omkring till gårdarna och samlar in säckar.

– Jag radar fem storsäckar ovanpå varandra och binder ett band om. När bilen är full åker vi hem. Jag har gjort det i sju års tid och odlarna vet att vi kommer, säger Johanna, 19 år.

Familjen Österholm är inte jordbrukare, men har en anknytning till branschen. Johannas pappa driver K-lantbruk i Lappträsk.

– Han säljer gödsel till odlarna och jag tror att han därför vill hjälpa till. Mina äldre bröder har också samlat in säckar.

Johanna Österholm samlar varje sommar in ungefär 5 000 kilo plats i form av säckar.

– Det blir ungefär 4 000–4 500 storsäckar och dessutom en del småsäckar och huvor.

Varje insamlad säck ger Johanna ett antal cent i handen.

Insamlingen är en viktig del i miljöarbetet. Dessutom erbjuder den ungdomarna en möjlighet att tjäna egna pengar.

UPPMUNTRAR. Jaana Husu-Kallio tackar 4H för gott arbete. Bild: Erika Lindström

Över 40 år

4H-ungdomar har samlat in gödsel- och utsädessäckar sedan 1975, totalt över 35 miljoner kilo. Aino Tonttila är organisationschef för Suomen 4H-liitto. Hon berättar att 1999 var rekordår för insamlingen, då kom man upp till närmare 700 000 kilo totalt, nästan lika mycket nådde man 2014.

– Målet för 2016 är inte att öka mängden utan i stället att locka 4H på orter där det ännu inte samlas in med i insamlingen. Jag tänker framför allt på kommuner i mellersta Finland och Kymmenedalen.

Camilla Wahlstedt, verksamhetsledare för Finlands svenska 4H, säger att insamlingen täcker arton kommuner i Svenskfinland. På Åland tillämpas ett annat insamlingssystem.

– Insamlingen är en viktig del i miljöarbetet. Dessutom erbjuder den ungdomarna en möjlighet att tjäna egna pengar.

Finlands svenska 4H har satt som mål att samla in 65 000 kilo säckar i år. Ett fyrtiotal ungdomar i Svenskfinland deltar i arbetet.

Annan plast

FAKTA

Insamlingen Rejäl handling 2016

Genomförs av Finlands svenska 4H, Suomen 4H-liittto och de lokala 4H-föreningarna. Hankkija, K-lantbruk, Raisioagro och Tilasiemen Oy deltar också.

Det finns 250 insamlingsplatser runtom i landet. Yara står för transporten från insamlingsstället till återvinning.

De insamlade säckarna tvättas, mals sönder, smälts och blir råvara till returplastprodukter.

Beskyddare för årets av insamling är Jaana Husu-Kallio, kanslichef på Jord- och skogsbruksministeriet. Hon tycker att kombinationen av miljögärning och sysselsättning är mycket lyckad.

– Dessutom får vi bort säckarna ur knutarna och medverkar till att hålla landsbygden i städat skick. Jag hoppas att 4H har ork att fortsätta med det här goda arbetet.

Hon tycker ändå att målet ska vara att all plast inom lantbruket ska gå att samla in och återvinnas.

– Jag tänker till exempel på den plast som används för balning. Jag hoppas att de som producerar plasten ska ta sig an frågan.

Mer läsning