Varje dag är en fest, för någon

LIVETS TRÄD. Trädet väntar ännu på Vårbergaelevernas dekorationer. Från vänster Susann Hartman, Ellu Öhman och sittande Milena Parland. Bild: Kristoffer Åberg

Alla kulturer och religioner har sina egna fester, där en del av ritualerna kan kännas främmande och nya, men där mycket också är lika, oberoende av religion eller geografi.

Den öppna platsen i Kantelehuset, Vårberga bildningscentrum i Borgå, har blivit en utställningssal. Alexander Reichsteins och Ad Astras utställning Fira tillsammans öppnas officiellt i dag, fredag.

I mitten tronar ett träd, ett träd som kan bli en karusell. Trädet har tolv grenar och på fundamentet finns månadernas namn tillsammans med tecken som illustrerar zodiaken i den traditionella astrologin.

Runt trädet går en cirkel med årets 365 dagar och här har en mängd högtidsdagar skrivits in. Här finns till exempel den ryska julen som i år börjar den 7 januari, den 27 januari är minnesdagen för förintelsens offer, den 6 februari är samernas dag, den 15 februari Nirvanadagen och den 16 februari kinesiskt nyår. Och så vidare.

Festborden är dukade

Varje dag är en fest heter utställningen, också. Alltid är det någon som firar födelsedag eller någon annan viktig fest.

SAGOR OCH BERÄTTELSER. En grupp elever från Kevätkummun koulu lyssnar när Milena Parland berättar om en asiatisk månfest. Bild: Kristoffer Åberg

Inne vid fönstret ut mot gården står fyra bord, festbord, som dukas till kristen jul, till vienamesiskt-kinesiskt nyår, till judisk purim och ett Haft Sin-bord som dukas till nouruz.

– Nouruz firas i de delar av världen som hörde till forna Persien, från Turkiet till ugurerna i Kina, säger Milena Parland. Det är en nyårsfest som firades redan för 3 000 år sedan, enligt en del för hela 6 000 år sedan. Nouruz firas den 21 mars, alltså under vårdagjämningen.

– Allt här på bordet börjar på s, på farsi, och har symbolisk betydelse. Här finns till exempel pengar, dekorerade ägg som liknar våra påskägg och symboliserar olikhet och äpplen som symboliserar skönhet.

– Det viktigaste föremålet är alltid en bok. Här ser vi en koran eftersom Sima som kommer från Afganistan och har dukat bordet är muslim. Men boken kan också vara någon annan viktig eller helig bok, enligt familjens religion eller tradition.

Fotografier

Purim firas av judarna till minnet av Ester, från Esters bok, som räddade det judiska folket i hela perserriket genom att avstyra ett blodbad som kungens onda rådgivare Haman hade planerat. Purim infaller i år den första mars.

På purimbordet finns till bland annat en harskramla.

– Den används när man läser om Haman i synagogan, säger Parland. Hans namn är så avskytt att församlingen skramlar eller stampar i golvet när hans namn nämns, för att ingen ska höra det.

På den höga väggen mot trappan som går upp till de svenska klasserna i skolan finns en fotoutställning.

– Här visas fotografier från en del av de fester vi har arrangerat i olika skolor, inom projektet Fira tillsammans-feståret, säger Ellu Öhman. Sedan 2008 har Ad Astra erbjudit skolor den här möjligheten. Vi firar fyra till fem fester under ett år, en del fester från främmande kulturer men vi inkluderar också skolornas egna traditionella fester.

Skolorna har varit öppna för möjligheterna och tagit del av festerna med hull och hår. Lärarna har deltagit i en inspirationsdag kring mångkultur och fest.

– Man kan säga att resultatet är öppnare skolor, medan samhällsklimatet i övrigt, bland annat på grund av vår nuvarande regering, har blivit allt mer slutet. Men för barnen är mångkultur vardag, alla möts ju i skolan och i dagis, säger Milena Parland. Vår utställning hjälper till så att mötena blir intressantare och festligare.

FESTBORD. Milena Parland pryder Haft Sin-bordet med färska blommor. Bild: Kristoffer Åberg

Borgåutställning

I Borgå är man glad att kunna bjuda både skolbarnen och alla andra invånare på festutställningen.

– Vi blev i fjol höstas kontaktade om den här möjligheten, säger chefen för kulturtjänster Susann Hartman. Då hade vi fullt i alla utställningslokaler, på grund av jubileumsåret. Vi visste att skolan i Vårberga skulle stå färdig i slutet av 2017 och nu provar vi på att använda det här utrymmet.

– Biblioteket och ungdomstjänsterna är också med i projektet men det är kulturtjänsterna som har det administrativa ansvaret samtidigt som utbildningscentrets rektorer har varit mycket aktivt med i planeringen.

– Vi är glada åt det här samarbetet eftersom Ad Astra är en organisation som fungerar på två språk och det här är ju en tvåspråkig skola.

Många likheter

På måndag börjar de guidade turerna till utställningen. De svenska eleverna får bekanta sig närmare med utställningen, får själva pyssla dekorationer till trädet och lyssna till festsagor.

– Vi börjar med den svenska skolan och fortsätter med den finska, säger Öhman. Alla barn ska få vara med.

Hon har under projektets gång slagits av att det finns så många likheter i vårt firande, oberoende av kulturtillhörighet.

– Nyårsfiranden är oftast fester där man tar fasta på förnyelse, att lämna det gamla bakom sig.

FOTOUTSTÄLLNING. Väggen upp till andra våningen pryds av fotografier från fester. Bild: Kristoffer Åberg

– Maten är viktig vid alla stora fester runtom i världen, och att man firar tillsammans med familjen. Man minns de döda familjemedlemmarna, man ger varandra presenter och man klär sig i nya kläder. Det här är genomgående teman.

Samtidigt finns det mycket nytt att upptäcka i främmande festligheter.

– Som när vi firade Sant Nikolas, holländska Sinterklaas, i början av december, säger Öhman. Där lärde jag mig mycket nytt, men hittade också en förklaring till något bekant, julstrumporna vid spisen. Sinterklaas lämnar nämligen sina presenter i strumpor.

Tjuvstart

En tjuvstart på utställningen blev det redan på onsdagen. Den finska tvåans livsåskådningsgrupp tog sig en avstickare till kalenderträdet och bjöds på en liten sagostund.

– Eleverna är mycket intresserade, säger läraren Tuure Karhu. Det verkar mycket bra det här, och passar väl in i vårt tema för dagen.

Karhu är nöjd med den nya skolbyggnaden.

– Vi trivs väldigt bra, och det är ju tur eftersom vi själva har fått vara med och planera en del av utrymmena.

Den 17 februari firas vietnamesiskt nyår i Kantelehuset, och då bjuds alla Borgåbor, och kanske speciellt Vårbergabor, in till fest.

Då är det öppet hus och man samlas runt festutställningen och bjuds på musik, dans och sagor.

Vill ge dagens barn redskap för att leva i ett samhälle där många olika kulturer möts.

Samlar dramapedagoger, konstnärer och socialvetare.

Stöder skolor, förskolor, daghem, lärarutbildningar och ungdomar och hjälper att föra dialog i mångfaldsfrågor och om olika religioner.

Mer läsning