Varde ljus! Men helst utan smällar

Sibbo och Lovisa gör det, men Borgå avstår. Esbo stad framstår som en verklig förebild. Man inte bara avstår utan erbjuder också något nytt, men ännu mer spektakulärt.

På nyårsnatten fylls sociala medier av bilder av färgsprakande nyårsraketer mot en svart natthimmel. Det nya året kommer att tas emot festligt och traditionsenligt med fyrverkeri i Lovisa och Sibbo, medan Borgå stad inte ordnar något nyårsprogram över huvud taget.

Konsten att tillverka fyrverkerier är urgammal och kommer ursprungligen från Kina. Där används smällare som ett sätt att skrämma bort onda andar vid begravningar, bröllop, invigningar och som start på festligheter.

Hos oss används smällar för att skrämma djur. Ja, det är kanske inte målet, men det är effekten.

Hos oss används smällar för att skrämma djur. Ja, det är kanske inte målet, men det är effekten. Man får börja skjuta raketer klockan 18 på nyårsafton och smällandet och fräsandet pågår åtminstone fram till klockan två på natten. I själva verket smälls och skjuts det redan, och ett par dagars helvete för många husdjur och deras ägare har inletts.

Många hund- och kattägare väljer att fly staden vid nyår, om de kan, för att skydda sina hundar och katter. Hotell för fyrverkerirädda husdjur har blivit en bra business i inkvarteringsbranschen de senaste åren. Men fyrverkerierna innebär kraftig stress även för djur i naturen och för produktionsdjur, som sällan har möjlighet att söka skydd.

För att inte tala om de skador som raketer årligen förorsakar människor. Också det här året kommer att avslutas med att ett femtontal personer skadar sina ögon. Statistiken från de senaste åren visar att i genomsnitt så många skadar ögonen årligen vid nyår på grund av rakteter. Nyårsraketerna orsakar också omkring hundra husbränder årligen, men som tur är har inga dödsfall statistikförts.

Det är därför inte märkligt att medborgarinitiativet som vill förbjuda privatpersoner att skjuta fyrverkeripjäser, har samlat nästan 22 000 namn på en knapp månad. Femton hälso- och djurskyddsorganisationer ligger bakom initiativet. Medborgarinitiativet tas upp till behandling i riksdagen om minst 50 000 personer stöder initiativet inom loppet av sex månader. Syftet med medborgarinitiativet är att endast professionella pyrotekniker ska få skjuta fyrverkerier.

Det ser ut som att vi kan komma att få se begränsningar i vem och var fyrverkerier får skjutas.

Det ser ut som att vi kan komma att få se begränsningar i vem och var fyrverkerier får skjutas. Det är välkommet i så fall.

Visst är det något tjusigt och glamoröst över ett färgsprakande fyrverkeri, och något extra och storslaget önskar många för att fira det nya årets ankomst. Men speciellt i tider som nu, när klimathoten ständigt diskuteras och var och en av oss inser att något måste göras för att rädda jordklotet, så känns det ännu mer angeläget att hitta alternativ till en kort stunds glädje i att skjuta upp tungmetaller av olika slag inpackade i plast och papper.

Det är dags för nytänk, och det finns faktiskt alternativ.

Det är dags för nytänk, och det finns faktiskt alternativ. Esbo är föregångare och slopar fyrverkerierna i år. Staden tar i stället emot det nya året med en imponerande laserljusföreställning och en ljuscirkus. I Borgå har ljuskonstnären Mikki Kunttu, Borgåbo och känd världen runt, har designat ljusinstallationerna som lyser upp vattentornen i Borgå centrum och i Hammars. Konstfabrikens vägg mot Borgå å har också försetts med ljuskonstverk.

Den typen av eleganta och förtrollande upplevelser, och hållbarare, skulle man gärna se mer av i våra egna östnyländska kommuner.

Helén Kurri Nyhetschef och chefredaktör för Östnyland