Varandets väsen tolkas i färger och former

I KONSTHALLEN. Virpi Kanto (t.v.) och Iiris Pessa ställer ut i Konsthallen i Borgå i sommar. Här står de framför Pessas färgstarka och symbolrika målning Meddelande från jorden. Bild: Kristoffer Åberg

Skulptören Virpi Kanto och bilkonstnären Iiris Pessa dyker ner i konstnärskapets identitetssökande mekanismer med sin gemensamma utställning i Konsthallen i Borgå.

Hur formas en konstnärs identitet? Är det av tankar och åsikter eller som en dialog med materialet? Bland annat de här frågorna är centrala för skulptören Virpi Kantos och bilkonstnären Iiris Pessas konstnärskap. I Konsthallen i Konstfabriken dyker de med utställningen Förändring stund för stund ner i varandets väsen, utifrån en konstnärlig horisont.

Orimattilabon Virpi Kantos skulpturer kommer med fläktar av uråldrig mystik. Pjäserna, varav en del är verkligt imponerande till omfånget, är formade i lera och Kanto gjuter även betong i gipsformar. Själv upplever hon att hon är en del av en lång tradition av kvinnliga skulptörer, och gjutandet för henne är inte bara ett tekniskt moment utan en central del av den intuitiva konstnärliga processen – en process som inte kan påskyndas och som får ta tid.

Virpi Kantos senaste offentliga verk Kun lähdin he nukkuivat (2017) består av en serie om 32 ansikten som pryder en cykeltunnel i Lahtis. Ett annat verk i stadsbilden är skulpturen Elämän tanssi (2015) som finns i Isopuisto i Kotka.

Iris Pessa ställer ut några mångdelade målningar som också de imponerar med sin storlek. Verken formas av flera fyrkanter som sprakar av färger och sprudlar av spännande kompositioner. Pessa arbetar främst med blandteknik, framför allt med tempera- och oljefärg och som en intressant bonus kan man se videofilmen som snurrar på i Konsthallen: Via den får manår göra ett besök i Pessas ateljé och se några av de utställda verken växa fram.

Teknikerna är väldigt olika, men trots det balanserar Virpi Kanto och Iiris Pessa i en värld som bär gemensamma drag: de söker efter det mänskliga, de granskar identitetens beståndsdelar och de banar väg för förändring i sina verk.

Kvinnornas konstnärliga kamratskap går tillbaka till 1980-talet och bildkonstlinjen på folkhögskolan i Orivesi. Sedan dess har Virpi Kanto och Iiris Pessa ställt ut flera gånger tillsammans, utöver de många egna utställningarna i Finland och utomlands.

FAKTA

Förändring stund för stund

Virpi Kanto och Iiris Pessas utställning i Konsthallen omfattar skulpturer och målningar.

Utställningen pågår till den 5 augusti 2018 och är öppen för allmänheten tis-fre kl. 10-18, lö-sö kl. 11-16.

Mer läsning