Vår underbara stad Borgå firar sitt 675-årsjubileum i år, grattis!

Bild: Arkiv/Andreas Sjöblom

När staden Björneborg firade sitt 450-årsjubileum år 2008 bestämde staden att bygga en ny simhall med 50 meters bana. Den öppnades för tio år sedan. Det berättade Aino-Maija Luukkonen, borgmästaren i Björneborg i samband med Matti Matssons underbara OS-medalj.

Det finns verkligen anledning att känna sig stolt. Förra gången Finland fick OS-medalj i bröstsim kom den också från Björneborg, när Arvo Aaltonen tog hem brons år 1920 i Antwepen. Förutom Mattsson och Aaltonen har Finland tagit ytterligare två OS-medaljer, Antti Kasvio 1992 brons i 200 meters frisim och Jani Sievinen 1996 silver i 200 meters medley.

Skulle det vara dags att göra detsamma som Björneborg gjorde för 10 år sedan?

Vi skulle behöva en simhall med långbana till Östnyland som väl kunde byggas till Borgå, till exempel enligt Kuopios modell, var ishall och simhall är ett och samma komplex. Det skulle ge bättre möjligheter för simmare att växa upp och utvecklas i alla åldrar, från vattenrallysimmare upp till nationell och internationell toppnivå. För detta behövs tillräckligt mycket träningstid och banor, som vår befintliga hall inte kan erbjuda.

Efterfrågan på att motionssimma ökar när antalet invånare i Borgå blir fler. Simning kommer att öka i popularitet bland både ungdomar som vuxna. Simning förbättrar andnings- och cirkulationssystemet, muskeltåligheten och tar väl hand om musklerna i allmänhet.

Dessutom har vattenmotion visat sig vara en utmärkt form av rehabilitering. Simning är relativt prisvärd gren, det räcker med simkläder och simglasögon. Även entréavgifterna till hallen brukar vara rimliga. Jag hoppas att denna idé kommer att tas upp på allvar i stadshuset. Bättre faciliteter skulle öka Borgås attraktivitet.

Det vore fantastiskt om en ny terapipool och 50 meters långbanahall byggdes i Borgå i framtiden. Den skulle dessutom frigöra kapacitet för samtliga Borgåbors användning av den befintliga simhallen. Nya faciliteter skulle också möjliggöra större, nationella simtävlingar för 50 meters bana. Vår nuvarande simhall erbjuder fantastiska möjligheter för konditionssimning med 25 meters bana och även underhållning genom en vattenrutschbana, vågmaskiner och en jacuzzi.

Nu är det dags att börja planera en ny simhall till Borgå, kanske vi får också njuta av medaljregnet om några år!

Minttu Helanne Idrottsinstruktör, simningstränare, lärare Borgå