"Var redo, alltid redo!" – scouterna intar Lovisa i helgen

PÅ BESÖK. Över åttio scoutledare från hela Svenskfinland samlas i Lovisa i helgen. Bild: Ksf-arkiv

Lovisa Pursuit heter helgens evenemang som samlar över åttio scoutledare från hela Svenskfinland i Lovisa under veckoslutet.

Det handlar om scouting på Kuggom traditionscentrum i helgen. Scoutledare från hela Svenskfinland samlas i Lovisa och under evenemanget Lovisa Pursuit var det fråga om att inspirera redan frälsta scouter.

Under lördagen ordnas femton olika verkstäder för deltagarna att välja mellan. Det går till exempel ut på att coacha sig själv och andra, om att få inspiration till det egna hållbarhetstänket och om hur man kan inkludera flera i föreningslivet. Ett tema som diskuteras tangerar exempelvis hur kan scouterna stöda integrationen i Finland?

Evenemanget arrangeras av Finlands Svenska Scouter (FiSSc) och Lovisa Pursuit är årets upplaga av sammanslutningens scout- och ledardagar som hålls vartannat år. Evenemanget riktar sig till scouter över 18 år från hela Svenskfinland, och arrangören väljs enigt ett roterande system. I år föll turen på Östnyland och Lovisa.

Lokalt program

Arrangörerna har därför fokuserat på att även skapa ett program med lokal anknytning och där har man engagerat scoutkårerna i Lovisa. Deltagarna kan bland annat ta del av Äventyrsspel på Lovisa stadsmuseum och besöka Lovisanejdens sjöräddare.

– Vi har planerat evenemanget sedan i våras tillsammans med projektstaben och ser framemot att välkomna scoutledare från Kokkola i norr till Lovisa i öster. Vi hoppas alla trivs bra på de workshoppar de har valt och åker hem med nya insikter, goda vänner och någon ny kunskap om Lovisa, säger Alexandra Lindahl, stabschef för evenemanget, i ett pressmeddelande.

I samband med helgens scouthappening ordnas även förbundets höstmöte.

Finlands Svenska Scouter förverkligar och stöder scouting på svenska i Finland. Scoutingen samlar årligen 65 000 barn, unga och ledare – det gör scoutingen till Finlands största barn- och ungdomsorganisation.

Mer läsning