Var försiktig med hittegods

GÖR RÄTT. Polisen påminner om att hittegods ska föras till polisen. Bild: Arkiv / Sofia Westerholm

Polisen i östra Nyland påminner om att hittegods ska föras till polisen. Andra lösningar kan innebära brott.

Trenden med att skriva inlägg om hittegods i olika Facebookgrupper har inte gått polisen förbi. Polisen i östra Nyland har skrivit ett Facebookinlägg där de påminner om att upphittad egendom ska föras till polisen, i motsats till att försöka hitta ägaren via olika grupper.

– I och för sig är det bra att man tar hand om egendomen och meddelar om detta, men enligt lagen skall egendomen överlåtas till polis eller ägare, skriver polisen.

De skriver vidare att upphittaren kan hålla egendomen under sitt beskydd endast med polisens tillstånd och att den som tappat något oftast frågar av polisen om saken hittats. Om man inte anmält fyndet till polisen så hittar ägaren inte heller sin egendom.

– Det är inte så lätt att hitta egendomen bland skriverierna på sociala medier, och då förverkligas inte den uppenbart goda avsikt upphittaren haft, uppger polisen.

Upphittaren kan dessutom göra sig skyldig till förskingringsbrott om upphittad egendom inte överlåts till ägaren eller polisen. Polisen uppmanar upphittaren att meddela om fyndet till polisen och att lämna egendomen till polisens hittegodsbyrå eller till ägaren ifall ägaren kan fastställas.

Mer läsning