Vänttinens comeback – "Jag vill se mer av honom"

TILLBAKA? Marcus Vänttinen gjorde comeback i lördagens M-1 Challenge. Men ska vi få se honom på nytt? Bild: Tommi Willberg

MMA-fightern Marcus Vänttinens första match sedan våren 2015 gick inte som planerat. Kampsportspubliken tog ivrigt emot honom i M-1 Challenge-galan i Helsingforsarenan och nu väntar man i spänning vad Vänttinen gör till näst.

Det blev en poängförlust efter tre påfrestande ronder där ryska motståndaren Michail Zajats smarta, taktiska kamp fällde den Borgåbördiga kampsportsstjärnan.

I lördags – eller snarare natten till söndag – tog en väntan på 29 månader slut. Stämningen i arenan var elektrisk efter snygga segrar av Juho Valamaa och Mikael Silander. Efter Vänttinens match tömdes arenan snabbt i och med att segerfesten uteblev och en undrande stämning: vad ska jag tycka om det här?

Vänttinen såg fysiskt grymt bra ut och enligt hans bakgrundsteam och honom själv hade såväl förberedelserna som viktminskningen gått bra. Ryssens tidiga nedtagningar i alla tre ronder ledde till att publiken närmast fick se defensiv markkamp av Vänttinen. Den var hyfsad men man vinner inga matcher bara med bra försvar.

Tillsammans med en grupp kollegor satte vi fundersamma i utvisningsbåset som förvandlats till vårt arbetsrum för kvällen och analyserade kvällens bataljer. Huvudmatchens analys i ett nötskal: "Ryssen var bra, svårt att säga så mycket av Vänttinens dagsform. Jag vill se mer av honom". Frågan är bara om vi får det.

Kollegan, nationens MMA-insider nummer ett, fick sig ett kort snack med Vänttinen under nattens sena timmar. Samtalet bekräftade vad vi redan visste. MMA-bjässen Vänttinen tar sig en ordentlig funderare beträffande karriärens fortsättning.

– Jag måste fundera i någon dag eller vecka om jag ännu ska fortsätta, löd 30-åringens snabbanalys.

Den 29 månader långa matchpausen efter experimentet i tungviktsklassen där det blev förlust mot i dag UFC-kontrakterade Jarjis Danho berodde dels på att Vänttinen hade problem med motivationen.

På något plan tror jag att detta inte var det sista vi såg av "Grottmannen". För om han kände sig i toppform och lyckades genomgå den tuffa träning som krävs för att tävla på världsnivå, så måste han ju ha hittat motivationen. Eller?

Vi får väl vänta i "någon dag eller vecka" för att få svaret.

Tommi Willberg Reporter