"Vänskap är lite som att vara förälskad"

KOMPLICERAT. – Vänskap är hemskt och ljuvligt, som vilken kärlek som helst, säger författaren Tove Appelgren om den nyaste boken om Vesta-Linnéa, Vesta-Linnéa och vännerna. Bild: Pette Rissanen

Tove Appelgrens omtyckta barnbokstjej Vesta-Linnéa är tillbaka i en bok som handlar om något så viktigt som vänner. Men vänskap kan vara komplicerat, vad gör man när det inte piper i mobilen som överenskommet?

– Vänskap är hemskt och ljuvligt, som vilken kärlek som helst. Vänskap och kärlek har samma tyngd, och jag tycker att det kan vara lika darrigt och betyda lika mycket att vara vänner som att vara förälskad, säger Tove Appelgren som författat bokserien om Vesta-Linnéa med illustrationer av Salla Savolainen.

Den nyaste boken i serien Vesta-Linnéa och vännerna handlar om precis det, om vänskapens bergochdalbana där pirr i magen i en handvändning kan omvandlas till besvikelse. Vi har populära och åtråvärda Mindy och grannens Alex – äventyret kontra det gamla vanliga.

Vänskap är hemskt och ljuvligt, som vilken kärlek som helst.

– Det handlar om vem man är och vem man blir tillsammans med den där personen. Samtidigt säger Vesta-Linnéas mamma förnuftigt att det är bra att "se vad man har och inte bara det man inte har".

– Jag tror barn behöver lite av båda, både tryggheten och det farliga äventyret.

Hur föddes idén till boken?

– Den kom egentligen ur en specifik mening i en recension av Vesta-Linnéa och månskenet. Där lyfte recensenten fram mammans kompis som har ett brustet hjärta och att mammors väninnor ofta är riktigt närvarande i många barns liv. Det fick mig att tänka på vad vänskap är och hur det påverkat mig.

Bild:

Tänker du målgrupp när du skriver?

– Inte egentligen. Samtidigt så vet jag hur Vesta-Linnéa låter. Hennes ålder fluktuerar i böckerna och här går hon i skolan. Jag tror att barn gärna vill läsa om personer som de uppfattar som smartare och äldre, och i det här skedet är tilltalet närmast riktat till lågstadiebarn.

– Vesta-Linnéa är kanske snäppet smartare och snäppet mer välformulerad än den vanliga lågstadieeleven, och tanken är att det är en förälder eller en annan vuxen som läser boken för barnet. Då kan man använda mera komplicerat språk än om man skriver för barn som just lärt sig läsa. Det är viktigt att de inte tappar lässuget, säger Tove Appelgren.

Barnlitteraturpris instiftat av tidningen Östnyland och Borgå stad tilldelas en finländsk barnbok med berättelser på svenska eller finska för barn i åldern 6–9 år.

Syftet med priset är läsfrämjande, målet är att öka barnens läslust.

Det fjärde Runeberg Junior-priset på 10 000 euro delas ut torsdagen den 6 februari 2020.

Har du några tips för hur man ska få barn att läsa mera?

– Alla måste lära sig att läsa med tillräckligt flyt, oberoende om man har lust eller inte. Det är förutsättningen för att kunna lära sig annat. men det är fint om man lyckas väcka en lust till läsandet; allt blir mycket enklare då.

– Hemma har jag lanserat något som jag kallar bokprat. Det innebär att mitt barn och jag läser samma bok som barnet valt, och sedan går vi på tumanhand på kafé, äter glass och diskuterar boken. Vi är en stor familj så det är lyxigt för barnen och mig med tumistid, och faktiskt händer det att ett vuxet barn säger "Mamma, har du läst senaste Kepler, jag tycker vi kunde ta ett bokprat.".

Mer läsning