Vanda valde Viljanen och Ujula stannar i Borgå

STANNAR I BORGÅ. Jukka-Pekka Ujula fortsätter som stadsdirektör i Borgå, under den närmaste framtiden. Bild: Kristoffer Åberg

Det var Gröna i Vanda som blev tungan på vågen. För Jukka-Pekka Ujula röstade 28 fullmäktigeledamöter i Vanda, medan Ritva Viljanen samlade hela 38 röster.

Det blir alltså socialdemokraten Ritva Viljanen som leder Vanda stad när nuvarande stadsdirektör Kari Nenonen, också SDP, pensioneras i vår.

Fullmäktigemötet i Vanda började redan klockan 14 på måndagen.

Under diskussionen framgick det att SDP, Gröna och Vänsterförbundet hade gruppbeslut på att de föredrar Ritva Viljanen som ny stadsdirektör i Vanda, medan Samlingspartiet och SFP flaggade för Borgås nuvarande stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula, Saml.

– Ujula är bra på att samarbeta, han är målmedveten och i Borgå har företrädarna för alla partier ställt sig bakom honom, sa Carita Orlando, Saml, i sitt gruppanförande.

Också SFP:s Patrik Karlsson öste enbart lovord över Ujula.

De övriga partierna gav sina ledamöter fria händer i omröstningen, som förrättades med slutna sedlar.

– Ni skriver namnet på er kandidat på röstsedeln, sa fullmäktigeordförande Antti Lindtman, SDP. Det räcker med efternamnet.

När rösterna räknades visade det sig att Viljanen fått 38 röster, Ujula 28 röster och Anniina Kostilainen en röst.

Överraskande

Jukka-Pekka Ujula hade planerat att sitta på åhörarbänken under måndagens fullmäktigemöte i Vanda. Ödet ville ändå annorlunda. När Vandamötet inleddes stod Ujula vid ljushavet i Rosenparken och blev intervjuad om dagens tragiska knivhuggning.

– Jag avgjorde att jag måste stanna i Borgå i dag.

Ett meddelande om resultatet av Vandaomröstningen fick han i sin telefon på vägen från parken till stadshuset.

Ännu i slutet av förra veckan gissade man att fullmäktigerösterna skulle fördelas mycket jämnt mellan Ujula och Viljanen. Efter att Gröna, Vantaan vihreät, på söndagen tog ett gruppbeslut att ställa sig enhälligt bakom Viljanen blev utgången mycket klarare.

– Det var överraskande, säger Ujula. Jag vet inte vad som har hänt. Det är inte vanligt att man inom Gröna förbundet binder sina medlemmar till ett gruppbeslut.

– Men det har inte så stor betydelse. Jag fortsätter i Borgå. Vi har många intressanta frågor på programmet under den närmaste framtiden, som strategiprocessen.

Lättnad i Borgå

Stadsstyrelsens ordförande Jaakko Jalonen säger att hans första känsla är lättnad.

– Jag är glad att vi får behålla Ujula i Borgå.

– Jag förstår mycket väl att han sökte tjänsten i Vanda, det skulle nästan ha varit dumt att inte göra det. Men nu tolkar jag det som att han har ett ännu starkare mandat i Borgå än tidigare. Nu blir det inga lediga direktörstjänster i våra stora städer på en tid.

Ujula ser med tillförsikt på framtiden.

– Jag har inte bråttom. Men vem vet vad framtiden bär med sig?

– Kanske det blir en annorlunda utgång nästa gång.

Mer läsning