Valvaka i Lovisa, glada miner men inga hurra-rop

GLEST I FOLKETS HUS. De flesta aktiva socialdemokraterna sitter just nu i vallokalerna och räknar röster. Bild: Stina Jäderholm

Förväntansfullt, men stämningen är ännu inte på topp bland socialdemokraterna i Lovisa.

Socialdemokraterna i Lovisa har samlats på Folkets hus. Vid åttatiden är skaran än så länge ganska liten, drygt tio personer, plus Daniel Hannus, den lokala kandidaten, som tror både på att han själv kommer att klara sig rätt så bra både i Lovisa och i Borgå, och att SDP kommer att vara största parti i den nya riksdagen.

När resultatet av förhandsrösterna kungörs och det visar sig att SDP är störst hörs det ändå inga glada utrop i salen i Folkets hus. Lovisaborna är försiktiga med att visa sina känslor. Några nöjda miner och ett glatt fniss när Antti Rinne uttalar sig i teverutan, det är så mycket som entusiasmen visas.

Men kvällen är lång och många röster än ännu oräknade.

Hannus gissade före klockan åtta att sannfinländarna inte kommer att bli andra största partiet, och den gissningen höll åtminstone i början av valkvällen.

Ännu har vi inte fått några besked om röstningsaktiviteten i Lovisa.

– Men de rapporter som jag har fått från fältet tyder på att vi kanske går över 70 procent, säger Hannus. Det har varit bråda tider i vallokalerna.

När klockan är 8.12 har 37 procent av Lovisarösterna räknats. Hannus har 180 röster.

– Jag hade kanske väntat litet fler, men ännu har jag andra mest röster i Lovisa.

Otto Andersson, SFP, som är på första plats har redan nästan 1 000 röster.