Välmående för hela kroppen nu på samma ställe

MÅ BRA. Från vänster massör Riitta Björklund, optimumterapeut Marjo Lahti, näringsterapeut Eeva-Maria Varpio, reikiterapeut Kaisa Kaikkonen, massör och osteopat Mikaela Dunderfelt och Marika Björklund som jobbar i butiken omgiver Petra Tackman i förgrunden. Bild: Kristoffer Åberg

Petra Tackman har drivit Life-butiken i Borgå i tio år, och nu kan hon uppfylla visionen hon haft sedan hon blev företagare. Butiken fungerar nu också som center för välbefinnandebehandlingar.

Själva naturkostbutiken är inte stor, men hyllorna dignar under naturpreparat av alla de slag. Butiksinnehavaren Petra Tackman har decenniet fullt som företagare och nu tar hon ett steg vidare och förverkligar en vision hon haft sedan hon blev sin egen.

– Det här är en dröm som blir sann, utbrister hon när hon lyfter champagneglaset med ekologisk äppel-citrondricka mot sina sex vänner och kompanjoner.

En del av lokalen har nu förvandlats till behandlingsrum och i helheten finns flera olika vårdformer. Man kan boka massage, kostrådgivning eller få hjälp med att balansera energierna i kroppen.

Petra Tackman har jobbat i naturkostaffär sedan barnsben. Hennes mamma Birgit Lampenius drev en naturkostaffär i Nickby i Sibbo i 26 år, och Petra och hennes syster Marina Thilman jobbade i butiken av och till.

– Jag försökte fler gånger börja med något annat, och utbildade mig också till merkonom, men ville sedan alltid tillbaka till butiken.

När sedan hennes mamma skulle gå i pension och butiken i Borgå samtidigt kom till salu slog Petra Tackman till och blev företagare. Det har hon inte ångrat.

– Redan då hade jag min vision – att inte bara sälja pillerburkar, utan kunna erbjuda en helomfattande service. Under mina tio år har jag också träffat många kolleger som har specialkunnande, och så började bitarna sakta falla på plats, säger hon.

Optimum och rätt näring

Resultatet blev det gemensamma mottagningsrummet i anslutning till affären.

Marjo Lahti är optimumterapeut.

– Optimumterapi är när man kartlägger hur en människa ska få så bra livskvalitet som möjligt, förklarar hon.

För att kunna utbilda sig till optimumterapeut ska man ha en annan vårdutbildning som grund. Marjo Lahti är både skådespelare och fysioterapeut. Metoderna varierar beroende på optimumterapeutens bakgrund.

– Jag använder mycket sagor och berättelser, säger Lahti som också ha ett eget företag, Tila.

Näringsterapeut Eeva-Maria Varpios företag heter Evita. I den nya sammansättningen erbjuder hon bland annat kartläggning av matvanor.

– Jag gör också bioresonans-, spårämnes- och vitaminmätningar. Det är förvånansvärt vanligt att man äter bristfälligt i dag, fastän det finns mat i överflöd, säger hon.

Reiki och massage

Kaisa Kaikkonen erbjuder reiki via sitt företag Kaismanteri.

– Jag förmedlar universums energi via mina händer. All energi finns redan i kundens kropp men om inte energierna är i balans kan inte kroppen läka sig själv.

Kaikkonen betonar att hon inte överför egna energier till kunden.

– Jag förmedlar universalenergi och kärlek. Energierna hittar sedan rätt ställe. Det är mycket intressant att se vilka känslor behandlingen åstadkommer hos kunden, säger hon.

Mikaela Dunderfelt är massör och osteopat.

– Jag är den som erbjuder den mest praktiska vården, kommenterar hon.

Dunderfelt tar också emot på Söderkullas Må bra-klinik.

Också Riitta Björklund är massör, och hon erbjuder både klassisk massage, nervbanemassage och energimassage. Björklund är också reikiskötare. Tidigare har hon haft mottagning i Vanda.

– En energimassör strävar efter att få kundens energier i balans, säger hon.

Tider till de olika behandlingarna kan man beställa på nätet, eller vid disken i butiken om man hellre föredrar det.

Samarbetet kring butiken har en gemensam värdegrund som bas.

– Vi är alla här för att lära kunderna att lära känna sig själva, säger Kaisa Kaikkonen.

Mer läsning