Valkom fick igen en egen butik

NY HANDELSMAN. Pauliina Silventoinen håller bybutiken i Valkom öppen alla dagar i veckan. Bild: Stina Jäderholm

Bybutiken i Valkom slog upp sina dörrar. Byborna är beredda att understöda sin butik.

Först var det Sistolas butik, sedan blev det Siwa. När K-gruppen tog över ansåg de att butiken inte var lönsam nog och stängde den.

På måndag öppnade dörrarna igen, nu med Pauliina Silvennoinen som handelsman. Meidän kauppa heter butiken som har fått en ny och fräsch interiör, och nya öppettider. Butiken tar emot Veikkauskuponger och postfunktionerna kommer i gång i mars.

Under måndagsmorgonens två första öppethållningstimmar bjöd butiken på gratis kaffe.

– Här var inte så stor rusning då, men barn som var på väg till skolan tittade in och dem bjöd vi på kakao, säger Silvennoinen.

I stället tycks Valkomborna ha bestämt sig för att besöka den nya butiken efter klockan nio. Dörrarna går och kunder av alla slag kommer inte bara in utan förser sig också från de välfyllda butikshyllorna.

Till pensionen

Här är pensionärer, unga mammor, dagmammor med ett följe av barn och stressade förvärvsarbetande. Det blir stundvis riktigt kö vid kassan.

– Jag litar på att här i Valkom finns tillräckligt med kunder för att hålla bybutiken levande, säger Silvennoinen. När den äldre generationens egnahemshus blir till salu flyttar nya unga familjer in.

– Jag har inte satt någon gräns för hur länge jag orkar jobba här, från morgon till kväll. Jag tänker mig att jag ska fortsätta här tills jag blir pensionerad.

Anette Lindqvist är en Valkombo som inte tidigare har varit bybutiken trogen.

– När här fanns en Siwa åkte jag hellre in till stan för att handla. Nu har jag tänkt om. Jag är här i dag för att kolla läget och priserna och jag tycker det ser riktigt bra ut.

– Det var så många som protesterade när butiken stängdes i höstas. Nu tror jag att vi är många som är beredda att satsa på bybutiken.

Mer läsning