Väletablerad butik får ny ägare

EK TAR ÖVER EFTER FORSBERG. Janita Ek öppnar snart dörrarna till butiken som fortsätter som tidigare men med en del nyheter. Bild: Marit Björkbacka

Nyblivna artesanen Janita Ek tar steget ut och blir företagare i symaskinsservicebranschen efter att ha praktiserat i Ritva Forsbergs butik hela vintern.

Ritva och Kaj Forsberg kan äntligen pensionera sig från butiken Forsbergs symaskinsservice på Ågatan i och med att Janita Ek tar över butiken. Janita Ek har studerat till artesan inom inredning och design vid Inveon och fick sin yrkesexamen den första juni.

– För mig var det omöjligt att inte ta den här chansen. Möjligheten att köpa en väletablerad butik i min egen bransch kommer inte emot alla dagar.

Köpet blev möjligt i och med att Forsberg gick med på att vänta med köpet tills Janita fick sina studier klara. Måndagen den 12 juni öppnar hon dörrarna till butiken som får ett nytt namn. Borgå symaskinsservice Ab heter företaget som kommer att fortsätta med samma verksamhet som tidigare.

– Vi kommer också att erbjuda service för både inredningstextilier och kläder. En annan företagare i samma utrymmen tar hand om kläderna.

Det kommer också att vara möjligt att få små broderier beställda från butiken. Om allt går enligt planerna finns det så småningom också ett sortiment tyger till salu.

Inför öppningen har Janita Eks känslor gått upp och ned.

– I ena sekunden ser jag inspirerat framåt medan jag i den andra undrar om jag har fattat rätt beslut.

I och med att företaget har en etablerad kundkrets tror hon ändå att det skall gå bra.

Det är inte endast sy- och stickmaskiner som finns till salu i Janitas butik. En viktig del av verksamheten består av symaskinsservice vilket är något som även den nya ägaren måste klara av.

– Jag har under vinterns lopp lärt mig grunderna i service av symaskiner av Kaj Forsberg.

Eftersom Forsberg också lovat att ställa upp med hjälp då det behövs tror Janita att hon skall klara av också större utmaningar.

– Jag brukar säga att "jobbet lär nog" och det gäller också för symaskinsservicen.