Våld mot hundar blir polissak – ingick i skolning av brukshundar

Videon visar bland annat hur hundarnas sparkas, som här där tränaren uppmanar till en rejäl spark. Bild: Skärmdump: Oikeutta Eläimille

Oikeutta Eläimille publicerade förra veckan en video där brukshundar misshandlas som en del av skolningen, också i Lovisa. Skolningsmetoderna är nu föremål för en polisutredning.

Förra veckan publicerade djurskyddsföreningen Oikeutta Eläimille en video i dokumentärform som man filmat i smyg. Materialet spelades in bland annat med dold kamera i Lovisa och i Pemar (Paimio), och visar hur brukshundar – vakthundar eller skyddshundar – skolas med hjälp av sparkar, slag, elchocker, spikhalsband och strypning. Det har handlat om hobbyverksamhet, inte myndighetshundar.

På filmen kan man se hur deltagarna riktar våldet mot hundarna som ofta gnyr av smärtan och har svårt att förstå vad de gör för fel. Materialet spelades in i hemlighet, bland annat från ett skogsbryn och med en kamera som lämnades kvar.

Oikeutta Eläimille uppger att man haft kännedom om våldet redan länge, men att man tills nu saknat bevismaterial. Enligt föreningen handlar det om en skolningskultur snarare än några enskilda individers dåliga metoder, och de kräver nu att skyddshundarnas prov och tävlingar inhiberas tills deltagarna och tränarna kan visa att våldet mot hundarna tagit slut.

Organisationen polisanmälde 15 personer – plus Schäferhundförbundet tillsammans med underavdelningarna i Kotka och Egentliga Finland – med anledning av videomaterialet.

I ett pressmeddelande på fredagen meddelade Polisinrättningen i Sydvästra Finland att man inlett en förundersökning. Polisinrättningen påminner i sammanhanget om att hålla fattningen på sociala medier – något man påminner om med anledning av att personer som inte har med saken att göra offentligt blivit anklagade för djurplågeri.

Polisen kommenterar inte utredningen närmare, men i pressmeddelandet uppger man att "dokumentären helt förståeligt lett till en del tumult".

Loviisan Sanomat skriver att del av materialet spelades in i Strömfors bruk, närmare bestämt i Dog Sports hall där Schäferförbundets Kotkaavdelning hade hyrt in sig.

Schäferförbundet har i ett pressmeddelande uppgett att metoderna på filmen inte är i enlighet med deras etiska regler.