Vainio stod för hattrick med charmiga vinterhandskar

Matti Vainio var på ypperligt spelhumör i den iskalla kvartsfinalpremiären mot WP 35. Bild: Tommi Willberg

Akilles seger i kvartsfinalpremiären mot WP 35 var lika förväntad som den var överlägsen. 11–0 talar sitt tydliga språk och i kväll lär det bli en ny kross då Akilles siktar på att säkra sin semifinalplats.

Det finns en viss klasskillnad mellan en grundserievinnare och laget som slutar nästjumbo efter grundserien. Och då dessa två möts i en kvartsfinalmatch med höga insatser kan slutsiffrorna bli riktigt fula. Det var fallet i Akilles kvartsfinalpremiär mot WP 35. Hemmalaget sopade isen med sina gäster med siffrorna 11–0.

– Siffrorna är klara. Kanske berättar det något om nivåskillnaden. Visst är vi ju så mycket bättre, säger Akilles Matti Vainio.

11–0 är i sig inget överraskande resultat. I grundserien vann Akilles inbördesmatcherna med 10–1 och 12–1. WP 35 hade inte mycket att komma med ju närmare laget kom Akilles målområde och målvakten Olli Lappalainen, som också noterades för en assist, höll en av karriärens lättare nollor.

Anmärkningsvärt är att nollan faktiskt var Akilles första i Bandyligan i år.

Speciella handskar

Mot WP 35 fick sju olika Akillesspelare sina namn i målprotokollet och i vanlig stil var det ett välsmort kollektiv som lade grunden för den förkrossande segern. Akilles hungrigaste måltjuvar Rasmus Kettunen och Denis Sadakov smällde in två blixtmål innan Vainio satte kvällens första före ens tio minuter spelats. 25 minuter in i matchen stod siffrorna redan 6–0 och matchen var garanterat över.

I början av andra halvlek gjorde Kettunen och Sadakov åter två snabba mål varefter Vainio nätade två gånger och fullbordade ett hattrick.

Vainio var med andra ord riktigt synlig – inte minst på grund av sina speciella handskar. De övriga Akillesspelarna hade sina vanliga handskar på sig medan Vainio använde sig av mysiga vinterhandskar.

– Jag har så dålig blodcirkulation och förfrusit mina händer så många gånger att det inte behöver vara så värst kyligt för mig att frysa, förklarar Vainio som har rimfrost både i ögonfransarna och på mustaschen.

– Mina händer är helt varma, tillägger han med resultattavlan med siffrorna –17 grader i bakgrunden.

De snygga handskarna hade ändå inget med hattricket att göra.

– Nä, ibland går bollen bara in. Inte något speciellt med det.

"Det bästa laget i Finland"

I grundserien var Vainio med sina 6+25=31 poäng Akilles nästbästa poängplockare. Han tände helt klart till då de viktiga matcherna började.

– Helt okej, alltid kan man vara bättre. Det är ju nu som de riktiga matcherna börjar, grundserien kvittar nu. Jag och laget försöker hela tiden förbättra vårt spel, säger Vainio.

– Det är viktigt att vi har flyt i spelet. Det ger självförtroende. Att vi inte släppte in ett mål i dag var också viktigt.

Akilles avslutade grundserien med fem raka segrar och har bara förlorat en match i år: borta mot Veiterä i november. Vainio är nöjd med hur dagsformen inom laget ser ut.

– Absolut. Vi har spelat bra och vi tog hem grundserien. Jag tycker att vi helt klart är det bästa laget i Finland.

I kväll åker Finlands bästa lag till Varkaus för kvartsfinal nummer två.

– Där sätter vi punkt för matchserien, säger Vainio bestämt.

Bandyligan, kvartsfinaler:

Akilles-WP 35 11–0 (6–0)

Veiterä-OLS 9–2 (4–2)

JPS-HIFK 4–2 (1–2)

Narukerä-Kampparit 5–0 (2–0)

Akilles, Veiterä, JPS och Narukerä leder med 1–0 i matcher och kan i kväll avgöra matchserierna och bli klara för semifinalerna som börjar på onsdag nästa vecka. Semifinalerna spelas enligt bäst av fem.