Vägskälet ger vardagen stadga

DRÖMYRKE. Lassi Puonti säger att han arbetar med världens bästa team. Bild: Maj-Louise Wilkman

En ny lag ökar kommunernas ansvar att ordna service för arbetslösa och sysselsätta personer med svag ställning på arbetsmarknaden. Sibbo är en föregångare.

Lassi Puonti är verksamhetsledare för Vägskälet i Nickby. Han säger att lagen som trädde i kraft vid årsskiftet är så pass ny att han ännu inte kan bedöma dess inverkan på verksamheten.

– Vi väntar och ser. Under tiden fortsätter verksamheten normalt.

På privat håll finns verksamhetscenter av samma typ som Vägskälet. De säljer sina tjänster till kommunerna, men ovanligt är att en kommun startar ett eget center. Vägskälet öppnade i mars 2012 med Lassi Puonti som den drivande kraften.

Han kom till Sibbo 2009 som familjehandledare. Det som ledde in honom på idén på ett center var något som en av hans vänners pappa sade. Pappan var arbetslös och frustrerad över sin situation. Han sade att han är beredd att göra vad som helst bara han skulle ha något att göra. Lassi Puonti gick vidare med sitt förslag och fick grönt ljus.

– Det händer inte i alla kommuner. Men i Sibbo är man innovativ och tar idéer som personalen presenterar på allvar. För mig blev verksamhetscentret mitt livs bästa lottovinst.

Förändring

Under Vägskälets öppettider är det bara att stiga in, tid behöver inte reserveras.

– Det enda vi kräver är drogfrihet och initiativförmåga, en vilja att aktivt göra något åt sin situation. Vi är ingen förvaringsplats utan vi stöder och hjälper personen att gå vidare.

Lassi Puonti är centrets enda anställda, de andra – han kallar dem sitt team – arbetar frivilligt. Han säger att det är otroligt hur mycket en uppgift och en känsla av man behövs i samhället påverkar en arbetslös.

– Jag ser det till exempel på klädseln. De blir mycket mera måna om sitt yttre. Men det är klart att det för en person som varit arbetslös till exempel i tio år är svårt att gå in en ny dagsrytm.

En del av dem som söker sig till centret gör det på uppmaning av socialen eller TE-byrån. Men de allra flesta kommer på eget initiativ efter det att någon bekant berättat om centret.

– Allt det vi sysslar med här på centret är resultatet av gemensamt tänkande och har fått allas godkännande.

En sådan tanke var att bli ombudsman för Matkahuolto i Nickby. Lassi Puonti säger att han först var skeptisk när idén presenterades för honom, men att han gick vidare med den när han fick sitt eget teams stöd. Kommunen sade ja och i november 2013 kunde Matkahuolto öppna på nytt i Vägskälets regi efter att ha varit stängt i ett halvår. Ombudsmannaarbetet utförs som läroavtalsutbildning eller med TE-byråns lönesubvention.

Resultat

Alla som vistats en tid i Vägskälet kan inte automatiskt räkna med en arbetsplats.

– Det krävs också egen aktivitet, men vi gör allt för att stödja personen till förändring.

Vägskälet har under sina fyra år redan hunnit hjälpa sextio personer vidare till annan verksamhet som läroavtalsutbildning eller praktik.

– Kommunen har visstidsanställt femton av dem. De har fått jobb till exempel som chaufför, kock, närvårdare.

Verksamhetscenter på Byvägen 9 i Nickby.

Upprätthålls av social- och hälsovårdsavdelningen i Sibbo.

Har funnits i fyra år.

Ger unga och vuxna i åldern 16–62 år en rytm i vardagen och sysselsättning till exempel inom hantverk och snickeri, grafiskt arbete, trädgårds- och fastighetsskötsel.

Driver Matkahuolto i Nickby med pakettjänster, kaféet Dösis i samma fastighet och kaféet Diém som serverar lunchsoppa i Nickby social- och hälsostation.

Ungdomsverkstaden Rastis är en ny enhet inom Vägskälet.

Mer läsning