Vagnen har landat – Spiritus Lux är Ådalens nya landmärke

Konstnär Stefan Lindfors berättar om Spiritus Lux för kommundirektör Mikael Grannas och kulturchef Anne Laitinen. Skulpturen är den senaste i raden av offentliga konstverk i Sibbo. Bild: Kristoffer Åberg

– Jag hoppas folk ska komma hit till Ådalen för att njuta av konstverket och inte bara för att dricka öl, säger kommundirektör Mikaeal Grannas. – Men visst kan man dricka öl också, inflikar konstnären Stefan Lindfors.

Den 22 september är en speciell dag i Sibbo. Det var på det datumet för 668 år sedan som kommunen första gången nämndes i skrift i ett brev från biskop Henning till Sveriges kung. I år var dagen särskilt festlig då kommundirektör Mikael Grannas och kommunens konstarbetsgrupp hade äran att inviga en ny skulptur i Ådalen signerad konstnären Stefan Lindfors.

– Det var för över tre år sedan jag fick en idé om en vagn som åkt genom historien och stannat här. Vingen svänger i vinden och ljuset från den ger stämning i mörkret, berättar Lindfors om det åtta meter höga verket som fått namnet Spiritus Lux.

Mikael Grannas gillar associationerna som verket väcker.

– Verket är en kombination där gammalt och historiskt möter något modernt.

Det var för över tre år sedan jag fick en idé om en vagn som åkt genom historien och stannat här.

Livfullt verk

Enligt Grannas talar verket samma språk som området där det står: här möter det gamla sjukhusområdet de nya bostadskvarteren.

– Det som gör mig särskilt glad är att konstverket lever: det rör sig i vinden och belysningen ger livskraft i området. Jag är mycket imponerad.

– Och jag är lättad, säger Lindfors och fortsätter.

– Verket har gjorts i en verkstad inomhus och där kändes det jättestort. Men jag var lite orolig för att det skulle "försvinna" när det förs ut till en öppen plats. Men nu känner jag mig nöjd. Visst skulle vingen ha kunnat vara tjugo meter hög men där kommer kommunens ekonomiska gränser emot.

Trivselhöjare

Grannas säger att man i planeringen av Ådalen reserverade 3 euro per byggnadskvadratmeter för offentligt konst. En del av konstverken har redan realiserats och ett nytt kommer att stå klart nästa år. Eftersom pengarna redan är reserverade för ändamålet påverkas anskaffningen inte av kommunens ekonomiska utmaningar.

Kommundirektören anser att offentlig konst är viktig inte bara för trivseln i ett område utan också när det gäller att skapa ett områdes identitet.

– Offentlig konst är till för alla. Den kan man njuta av när man vill och hur man vill utan inträdesavgifter, man kan till exempel stämma träff med någon vid ett verk. Månget offentligt konstverk har med tiden blivit något av en symbol för orten, säger Grannas i ett pressmeddelande från kommunen.

Offentlig konst är till för alla. Den kan man njuta av när man vill och hur man vill utan inträdesavgifter.

Betydelsefull konstsatsning

Skulptören Marjukka Korhonen som bistått kommunens konstarbetsgrupp med expertis kring anförskaffandet av offentlig konst är inne på samma tema.

– Särskilt nu under coronapandemin har betydelsen av offentlig konst ökat ytterligare. Många museer har varit stängda och då folk arbetat på distans och inte rört på sig så mycket har de bekantat sig med de offentliga konstverken i sin näromgivning.

Stefan Lindfors skulptur är skapad på en hemlig verkstad i Helsingfors. – Jag har gjort skisserna och 3D-modellerna och på verkstaden har jag folk som förstår hur jag tänker. De senaste fyra åren har jag inte själv varit med och svetsat, men alla detaljer är godkända av mig. Bild: Kristoffer Åberg

Enligt Korhonen visar undersökningar att orsaken till att man i Finland satsar relativt lite på offentlig konst handlar om att städerna och kommunerna ofta saknar kompetens på det här området. Därför ser hon Sibbo med sin konstarbetsgrupp som något av en föregångare då det gäller att koordinera planering, beställning och placering av offentlig konst.

"Helvetes bra plats"

– Sibbo är intressant. Här finns många slags olika konstverk och den här nya skulpturen med sina ljus för med sig något helt nytt. Människor har olika preferenser när det gäller konst så det är bra att det bjuds på många olika alternativ.

Stefan Lindfors säger att konceptet bakom Spiritus Lux varit det samma under hela planeringsprocessen men att man funderade på olika placeringsplatser i Ådalen.

– Men när jag såg den här platsen sade jag genast att det här blir helvetes bra.

Sibbo är intressant. Här finns många slags olika konstverk och den här nya skulpturen med sina ljus för med sig något helt nytt.

Grannas konstaterar att Ådalens område utvecklas men att platsen kring konstverket är fredat. Verket kommer att ha mycket luft omkring sig.

Presentationstillfället börjar vara över och kommundirektören och konstnären tar en sista sväng förbi Spiritus Lux.

– Vagnen ser så lätt ut fast den stadigt förankrad i marken, konstaterar Grannas.

– Det var en viktig fråga för mig, jag ville inte att det skulle se ut som att den står på stora metallplattor, säger Lindfors.

Mer läsning