Väggkonst och stickad graffiti på konstfestival

DRIVANDE KRAFT. Pirkko Thürkauf och Iina Virkki är två av de drivande krafterna bakom evenemanget. Bild: Alexandra Karlsson

I augusti kommer streetartfestivalen STRÖÖT att ordnas i Borgå, samtidigt med Moon River. Över tjugo olika, till största delen lokala, streetkonstnärer visar upp sina talanger inom moderna och speciella konstgrenar. Det blir en hel uppsjö av olika stilar, och en av de konstarter som visas upp är stickgraffiti.

– Nu har vi äntligen fått alla lov som krävs för att få liva upp Gamla bron i Borgå med stickgraffiti, säger en glad Iina Virkki.

Hon berättar att man under processens gång lärt sig mycket, speciellt om den kommunala byråkratin. Men allting har gått bra, och nu har arrangörerna fått grönt ljus för det mesta inför den kommande streetart-festivalen. Iina Virkki, som är en av de drivande krafterna bakom evenemanget, berättar att STRÖÖT är i själva verket en del av ett större evenemang som Kostfabriken ordnar, Borgå Triennal för nutidskonst, som även ordnas i samband med Finlands 100-årsjubileum.

Pirkko Thürkauf är en ivrig stickgrafittikonstnär. Hon berättar att det inte är särskilt avancerat att göra stickgraffiti.

– Det tar ungefär en timme att göra ett stycke, och sedan syr man ihop bitarna med flera andra i olika färger. Därefter kan man dekorera allt från lyktstolpar och broar till statyer och byggnader.

Man dansar helt enkelt omkring i Borgå, och vem som helst får haka på följet.

Stickgraffiti är en relativt ny konstform. Det hela började för drygt tio år sedan i USA då ett antal människor livade upp städerna med stickade tygstycken. Efter det spred sig trenden, och för ett år sedan blev Thürkauf och Virkki intresserade av konstformen.

Arrangörerna hoppas nu på att allmänheten också vill ta till sig den sympatiska stickgraffitin. I både kulturhuset Grand, som dock är stängt under juli månad, och i Stadsbiblioteket finns insamlingar för små stickgraffitin. Pirkko Thürkauf visar upp en stickgraffiti som bara är drygt tio centimeter bred, och lika lång. Dessa kan vem som helst pröva på att sticka hemma, och därefter donera dem till stickgraffitiinsamlingen.

– Vi tar gärna emot garndonationer, eftersom vi endast har en sponsor i form av affären TeeTee-shop, säger Iina Virkki.

FÄRGGLATT. De färgsprakande stickgrafittina kommer liva upp gamla bron i Borgå. Bild: Alexandra Karlsson

Symbolisk festival

Festivalen ordnas 26-27 augusti.

Streetartkonst i olika former kommer att presenteras.

Största delen konstnärerna är lokala.

Ringlinjebussen är i funktion ännu då festivalen ordnas, och den stannar även vid Gamla bron.

Iina Virkki och Pirkko Thürkauf berättar att festivalen blir en salig blandning av konstformer och stilar. Det kommer bjudas på allt från väggmålningar till spontandans, som blivit en rätt stor grej.

– Man dansar helt enkelt omkring i Borgå, och vem som helst får haka på följet. Ett annat intressant nummer är Voice of Lundi, en show där trumslagare spelar på föremål de hittar i köpcentrumet.

Iina Virkki berättar att festivalidén har fått mycket positiv respons.

– Det hela började med att jag sent en kväll skrev ett Facebook-meddelande, och då jag vaknade följande morgon hade hundrafemtio personer svarat. Då insåg jag att det inte fanns någon återvändo, säger hon med ett skratt.

Festivalen ordnas till stor del ordnas av frivilligarbetare, trots att man fått stöd från Aktiastiftelsen och Borgå stad.

Man har särskilt bjudit in dem som bor på servicehem och flyktingmottagningar, och Virkki poängterar att just stickning är en konstform som finns i de flesta av världens hörn. De olika konstformerna kommer huvudsakligen att finnas till beskådning mellan Runebergsparken och Paahtimo. Stickgraffitin kommer förhoppningsvis att finnas kvar även efter festivalen, och staden har gett grönt ljus till och med slutet av september.

Varför placerar man då stickgraffitin just på Gamla bron i Borgå?

– Vi fick en guidad rundvandring om Borgå stads historia och kände att gamla bron är det rätta stället. Denna bro har varit med om det mesta genom historien, det var den första bron i Borgå, och fungerar även som en symbol för de flyktingar som nu finns i staden. Det finns med andra ord fullt med symbolik i det hela, det är bron till omvärlden, säger Iina Virkki.

Bild: Alexandra Karlsson