Väggar som väcker världar till liv

FEM AV ELVA. Fr.v. Jenni Tuominen, Kirsi Kaulanen, Jarmo Vellonen, utställningens kurator Antti H. Raatikainen och Reima Nevalainen, just nu bosatt i Borgå Konstnärshus, har placerat sig i Vellonens installation Metsä i Konsthallen. Bild: Kristoffer Åberg

Konstnärshuset i Borgå är den gemensamma nämnaren för de elva konstnärer som september ställer ut i Konsthallen och Galleri Hörnan. Den första, Tapio Rintala, flyttade in 1982 och just nu bor och arbetar Reima Nevalainen i huset.

Att titta in i Konsthallen är som att beredas inträde i en trolsk drömvärld. I förgrunden breder Jarmo Vellonens installation Metsä ut sig med sina naket grånande furor på grov sandbotten. Stammarna, som visar sig vara uttjänta offsetplåtar, står nerstuckna, nerfallna i rödskiftande korn. Nationalromantik korsas med japansk tempelträdgårdsmystik; den konstruerade skogen bildar ett kargt, kusligt och vackert hägn.

Som en pendang, en fristående ytterlighet till skogsmystiken, glittrar Kirsi Kaulanens stålskulptur Andromeda i bortre änden av utställningslokalen. Med den galaktiska skulpturen – en syster till Gaia i Musikhuset – fortsätter Kaulanen lyfta fram växter som är utrotningshotade i den finländska faunan. Här böjer sig strandkvickroten till ett intrikat spetsmönstrat landskap där mängder av små delar formar sig till en än luftig, än skir och än kraftfull skulptur.

Magiska världar

Bortom granngalaxens taggtrådsaktiga skuggor på väggen hänger en av Reima Nevalainens grovt penslade, kollageaktiga målningar. Årets unga konstnär 2016 trivs i egna magiska världar – angstiga kan någon tycka – och betvingar betraktaren närmare med utbuktningar, grova penseldrag och spännande stukturer. Nevalainen, just nu bosatt i Borgå konstnärshus, lockar också med det trasiga, med, det som fattas i motivet.

Betydligt lekfullare är Jenni Tuominens familjeporträtt där hon avbildat sig själv, sambon Jukka Pylväs och hunden Helmi som numera skäller på sällare jaktmarker. Tuominen har kombinerat keramik med grovt täljda trästycken ("jag hittade några spännande granklabbar i vedhögen på landet"), och med dem har hon skapat porukkan, gänget som bodde i konstnärshuset i för tio år sedan.

Miniatyrtillvaro

Trä är också Jukka Pylväs material. På uppfällbara bord har han dukat fram två miniatyrvärldar, den ena i faner och den andra i kolsvartrostat trä. Matka maan uumeniin heter den dystopiska staden med plåtinstick och dekaler som bländande effekter mitt i allt det mörka.

Den handlar mycket om miljöer, om inre och yttre omgivningar, då konstnärshusets konstnärer genom åren kommer samman. Samuli Heimonens målning väller fram i en kaskad av blåskiftande färgnyanser. Ett öga, en öppning för till en annan värld som 2008 års unga konstnär lockat fram på duken.

Naturen är i hög grad närvarande också i Janne Kaitalas verk. Kaitala, årets unga konstnär årsmodell 1999, har skapat en storslagen skulptur i form av en uppstoppad örn som sitter uppflugen på en knotig trädstam. Kotipesä heter verket kort och gott.

Utställningens äldsta verk är från 1981 och målat av Tapio Rintala, den allra första stipendiaten i Borgå konstnärshus. Den imponerade geometriska skapelsen i svartvitt fyller upp en av väggarna i Galleri Hörnan och fungerar som ett stilrent inbjudningskort till resten av utställningen.

Kurator för expon Konstnärshusets konstnärer är Borgåkonstnären Antti H. Raatikainen.

Konsthallen i Konstfabriken fylls med konst av:

Tapio Rintala, Jarmo Vellonen, Jari-Pekka Juvonen, Janne Kaitala, Kirsi Kaulanen, Samuli Heimonen, Jenni Tuominen, Jukka Pylväs, Antti Ruuhela och Jenni Toikka. I utställningen deltar också Reima Nevalainen, Årets unga konstnär 2016, som bor i huset just nu.

På utställningen finns både nya verk och verk från tidigare år.

Utställningen pågår till den 2 oktober.

konstnarshuset-spelar-all-roll