Vägens charm möter trädgårdens grönska

LAPPTÄCKE. Kalle Turakka Purhonen och Pauliina Turakka Purhonen ställer ut i Galleri Hörnan över sommaren. Här är de avbildade framför Pauliinas verk Trädgården. Bild: Kristoffer Åberg

På väg till Borgå och väl framme heter Kalle Turakka Purhonens och Pauliina Turakka Purhonens utställning i Galleri Hörnan i Konstfabriken.

Pauliina Turakka Purhonens collage Trädgård från 2014 säger mycket om stämningarna i Galleri Hörnan i sommar. Gräsmattan ligger grön men ett visst mått av höstligt sorgmod ligger på lur i fogarna mellan de närmare tio, irreguljärt formade tavlorna som bildar det väggstora verket.

Turakka Purhonen själv beskriver verket som ett lapptäcke. Ansatsen var att måla stort men i stället började hon måla svärmoderns trädgård i Veckjärvi på överblivet byggmaterial; masonit, faner, spånskiva och brädstumpar.

I samma trädgård utspelar sig också verket Vals i trädgården (2015). Huvudpersonen i videoverket är en av de för Pauliina Turakka Purhonen typiska dockorna, i det här fallet Svärfar i blårandigt Marimekkonattlinne. Till tonerna av Sjösala vals – en inspelning med henne själv på dragspel – virvlar en stövelklädd konstnär omkring i trädgården med svärfarsdockan i armarna.

Dockan, som hon sydde till minnet av sin svärfar, är numera upptagen i statens konstsamlingar. Dokumentet av valsen finns däremot kvar och har också visats på Stallvinden i Lovisa för några år sedan.

Där Pauliina Turakka Purhonens dockor och verk lyfter fram familjen och samvaron på ett mera stationärt plan har Kalle Turakka Purhonen fastnat för rörelsen – om än en så långsamt rörelse som möjligt. Så heter utställningen i Galleri Hörnan På väg till Borgå och väl framme och i hans tuschlaveringar lyfter han fram resan snarare än målet.

Helsingfors-Borgå till fots heter serien av tuschlaveringar där Kalle Turakka Purhonen undersöker hur långsamt man kan avverka sträckan på cirka 50 kilometer. Under sex dagar i juli 2015 gick han Nya Borgåvägen fram i så maklig takt som möjligt: bland annat låg han i dikesrenen och läste och övernattade i terrängen. Själv beskriver han det som att målandet hjälpte honom att sakta ner och koncentrera sig på landskapet som han dittills i sitt liv susat förbi i bil och buss.

Utställningen På väg till Borgå och väl framme pågår i Galleri Hörnan till och med den 5 augusti.

Mer läsning