Vägen och livet ledde Anders Lundin till Borgå

MUSIK MED HUMOR. Anders Lundin turnerar i höst med vismusikalen Expedition livet. Föreställningen bygger på brokig samling berättelser och visor om det äventyr det är att leva och vandra på vår planet. Bild:

Anders Lundins farfars bror vandrade från Vasatrakten över isen och slog sig ner i svenska Ångermanland. Nu är han själv ute på en expedition i motsatt riktning.

Expedition livet, så heter programledaren, skådespelaren, komikern, textförfattaren och musikern Anders Lundins nyaste föreställning som dragit fulla hus i Sverige sedan premiären för drygt ett år sedan. Nu färdas den folkkäre svensken österut och uppträder i Borgå för allra första gången.

– Det blir jätteroligt att komma till Borgå!

Det är inte Lundins första besök i Finland. Han har tidigare uppträtt i Österbotten och på Åland där han också spelat in ett avsnitt av programmet Allt för Sverige där amerikaner söker sina svenska rötter.

Den här gången går expeditionen från Jakobstad och Vasa via Kimito till Borgå, och föreställningen – eller vismusikalen som Anders Lundin kallas den – kan sammanfattas i två ord: rolig och viktig.

Förfäder

– Expedition livet handlar om människans vandring på jorden. Den startade för 3,5 miljoner år sedan i Afrika och löper till alldeles nyss när jag var på väg till förskolan med min dotter. Jag tycker att det är jättefascinerande att fundera på varifrån vi kommer och hur vi blivit som vi blivit.

Temat i sig är universellt. Människan har tvingats bryta upp och flytta, hon har alltid vandrat och vandrar fortfarande till nya platser. Det är en av frågorna som Anders Lundin tangerar.

– Visst, det handlar om ett fenomen som är aktuellt men det går att göra en föreställning utan att skriva publiken på näsan.

Lundin själv är ingen vandrare utan har sina bopålar stadigt förankrade i den svenska myllan. Däremot är han berest som få och har rest jorden runt flera gånger om.

– Det var innan flygskammen, säger Anders Lundin en aning generat.

Tidsresa

Som programledare för Expedition: Robinson tillbringade han tid i Filippinerna och Malaysia men han har också gjort vad han beskriver som en tidsresa. Han har rest så lång tillbaka till rötterna som man kommer; han har besökt urmänniskans rötter i Botswana, Nya Guinea och Borneo.

– Jag har alltid velat resa i tiden så det känns rätt att nu göra det på det här sättet.

När publiken hakar på Expedition livet så är det lite som att de samlas runt lägerelden för att lyssna till goda historier. Nu är det Anders Lundin som är storytellern och bjuder på en sittning med en brokig samling berättelser och visor.

– Föreställningen är allvarsam men rolig, hisnande och humoristisk, lite som en musikal utan dans.

Visor och humor

Samtidigt med Finlandsturnén släpper han sitt nya album där låtarna drar mot visgenren. Alla kanske inte vet det, men Anders Lundin har en gedigen musikbakgrund – med början från pianolektionerna på den kommunala musikskolan "som lämnande honom fullständigt oberörd".

Numera är gitarren Lundins instrument och han skriver sångtexter som går honom nära inpå livet. Med sig på sin scenexpedition har han kontrabasisten Jonas Olofsson och resultatet är mera naket och självutlämnande än då man har ett helt band som backar upp en.

– Det är mera lindans över det här och det tog en tid för mig att samla mod. Nu är jag där, säger Anders Lundin.

Vismusikalen som helhet beskriver han som eftertänksam, sentimental och med ett antal chanser på "hyfsade skratt" mellan låtarna.

Expedition livet visas på Konstfabriken i Borgå den 20 september. Biljetterna kostar 30 euro via lippu.fi.

Mer läsning