Vädret ställer till det också för räddningsverket

SNÖ. Räddnignsverket påminner om att snömängderna påverkar deras arbete. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Räddningsverket påminner om att man ska vara noga med hur man parkerar bilen när snömängderna är så här stora.

Vintern är som vackrast i södra Finland just nu och det har snöat rikligt, så mycket att det börjar vara till besvär, skriver räddningsverket i ett pressmeddelande.

De påpekar att snömängderna i det här skedet känns i deras vardag och att framkomsten försenas eller till och med förhindras om farlederna är stockade av snö eller felparkerade bilar. Snöfallet ser ut att fortsätta, enligt prognosen inför veckoslutet ska det snöa eller regna fram till måndag, totalt mellan 20 och 25 centimeter. På sydkusten stiger temperaturen under söndagen till snäppet över noll och en del av nederbörden kan komma som regn eller slask.

Räddningsverket har, på grund av snön, fått en del frågor hur räddningsverket kommer fram när inte sopbilen heller gör det. Med anledning av det nämner räddningsverket att allmänheten beaktar räddningsfordonens och ambulansernas fria framfart till hjälpbehövande. Det är viktigt att hålla räddningsvägarna fria från snö. Bilar som är parkerade på avsmalnande gator är också ett hinder för större fordon.

Också detaljer kan hjälpa, till exempel är det lättare för chaufförerna att se vägkanterna i dåligt väder om kanterna är märkta med käppar.

Snöhögarna innebär också att snöarbetsmaskiner är i farten, och eftersom barn kan leka i snöhögar så bör föräldrarna påminna sina barn om farorna. Också snöröjarna skall vara uppmärksamma på att det kan finnas barn som leker i snöslott i högarna.

Utgångar som till exempel leder till baksidan av byggnader som inte har vinterunderhåll ska också hållas snöfria.

När temperaturen stiger ökar tyngden av snö på taken.  Speciellt plana tak samt industrihallar är riskobjekt. Det är värt att uppmärksamma snömängden och det rekommenderas att låta professionella sköta om snöarbeten på tak. Tilläggsinformation om snöbelastningen på tak hittar man på miljöförvaltningen webbsida.

Mer läsning