Vackra ord tål att upprepas

MÅLGRUPP – Jag ser läsarna som enskilda personer, och jag anser att bra barnböcker passar alla läsare, oavsett ålder., säger författaren Kirsi Kuronen. Bild:

Kerro minulle kaunis sana, säg mig ett vackert ord, heter Kirsti Kuronens och Karoliina Pertamos hjärtliga berättelse om Jaakko som beger sig ut på jakt efter vackra ord.

Idiot, sluta, kris, usel ... hemma hos Jaakko flyger de dumma orden omkring överallt. Mamma och pappa hittar turvis på ord som skorrar i öronen, och han får nog. Jaakko bestämmer sig för att fylla skrinet han fick i födelsedagspresent av mormor med skatter, för visst kan väl vackra ord vara det?

Bilderboken Kerro minulle kaunis sana har fötts i tätt samarbete med författaren Kirsti Kuronen och illustratören Karoliina Pertamo, och berättelsen föddes ur viljan att skriva en uppmuntrande bok.

– Jag kom ihåg hur min son njöt av bilderböcker då han var liten, speciellt sådana där samma fråga eller samma replik upprepas på varje sida. I den här berättelsen är det "säg mig ett vackert ord" som återkommer, säger Kirsti Kuronen.

– Men det var första Karoliinas insiktsfulla illustrationer som väckte texten till liv, gav den vingar och skapade nya nivåer i berättelsen.

Pertamo för sin del minns väl hur hon reagerade då hon läste texten första gången: hennes fantasi myllrade av olika bilder. Hon tyckte det var särskilt intressant att fundera på hur man illustrerar att fundera och smaka på olika ord.

Ord som singlar ner

– Det slutade med att jag klippte ut bokstäver ur tidningar och strödde ut dem vid de passager där någon säger ett vackert ord. Tankemödan som ligger bakom ett vackert ord försökte jag få fram genom att teckna dämpade ansiktsdrag, säger Karoliina Pertamo.

I Kerro minulle kaunis sana formligen svävar bokstäverna omkring som snöflingor och inspirerar läsaren att hitta på nya, egna vackra ord. Orden blir räddningen för barnet som känner sig ledset över alla elaka ord som föräldrarna strör omkring sig.

Kirsti Kuronen, tänkte du på målgruppen när du skrev boken?

– Jag skriver för läsarna, men jag tänker inte på dem som grupp eller att det skulle vara en viss ålder. Snarare ser jag läsarna som enskilda personer, och jag anser att bra barnböcker passar alla läsare, oavsett ålder.

Har du något tips för hur man ska få barn att läsa mera?

– Det går inte att bortse från exemplets makt. Om det finns böcker hemma, och det läses hemma, så är det naturligt också för barnet att greppa en bok. Att läsa högt är också underbart och skapar gemenskap, och också äldre barn njuter av högläsning. Dessutom tycker jag också att vuxna kan läsa högt för varandra, det är ett sätt att visa att man bryr sig om, säger Kuronen.

Karoliina Pertamos tips är att testa att läsa olika slags böcker, och inte enbart sådana som ser bekanta ut. Enligt henne kan man aldrig veta vilken bok som sitter precis rätt i en viss stund.

– Jag uppmuntrar alla föräldrar att bära hem kassvis med barnböcker från biblioteket och bläddra i dem tillsammans med barnen.

Barnlitteraturpris instiftat av tidningen Östnyland och Borgå stad. Syftet är att främja barns läsning och öka läslusten.

Priset tilldelas en finländsk barnbok med berättelser på svenska eller finska för barn i åldern 6–9 år.

Det fjärde Runeberg Junior-priset delas ut i Borgå i anslutning till Runebergsdagen, torsdagen den 6 februari 2020.

Prissumman är på 10 000 euro.

Mer läsning