Vaccinkylen kollapsade i Borgå

Kylen där coronavaccin förvaras gick sönder i Borgå. Bild: Kristoffer Åberg

Flera hundra blev utan vaccinationer på måndag förmiddag.

I helgen gick kylskåpet där coronavaccinen förvaras sönder i Borgå. Det ledde till att sammanlagt 2 480 vaccin förstördes och alla förmiddagstider till coronavaccinering inhiberades. De flera hundra som drabbas av det skedda har enligt utvecklingsdirektör Katja Blomberg fått besked om inhiberingen via ett textmeddelande. De ska också få en ny tid via textmeddelande.

– Om tiden inte passar går den att flytta i webbtjänsten eller per telefon. Det här är väldigt tråkigt och vi är ledsna för allas skull vars vaccineringstid nu flyttas framåt. För tillfället vet vi inte varför kylskåpet har gått sönder. Kylskåpet var nytt. Vi gör en grundlig utredning och har för avsikt att garantera att det här inte händer en gång till, säger Katja Blomberg.

Flera hundra personer hade bokat tid till måndag förmiddag. Från och med klockan 12 fortsätter vaccineringarna som planerat.

– Vi får genast 700 doser Pfizer från HUS-apoteket. Tack vare dem kan vi fortsätta vaccineringarna genast på eftermiddagen. Vi får även mer Moderna och Astra Zeneca, berättar Blomberg.

Av de förstörda vaccinerna var 1 232 av märket Pfizer, 804 Astra Zeneca och 444 Moderna. Vaccinen kan inte längre användas, eftersom outspädda vaccin inte håller i rumstemperatur längre än ett par timmar.

Följande vaccineringsdag är onsdag. Även onsdagens vaccineringar förverkligas som planerat.

62,2 procent av Borgåborna har fått den första vaccindosen.