Vaccination mot cynism i Sibbo

ANDRA GÅNGEN. Gutsy Go ordnades i Nickby också i fjol. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Evenemanget Gutsy Go ordnas för andra gången i Nickby hjärta den här veckan. Under fem dagar får över tvåhundra unga fundera på vilka problem som finns i deras vardag – och hur man kan lösa dem.

Det är sammanlagt 220 niondeklassare från Kungsvägens skola och Sipoonjoen koulu som får ta del av den intensiva Gutsy Go-coachningen.

– Man kan kalla det en intervention där de unga själva får lösa problem som berör dem, säger Ilona Malinen, producent för evenemanget.

Sedan Gutsy Go senast ordnades i Nickby i mars 2018 har evenemanget genomförts på tio olika platser. Malinen säger att evenemanget i Nickby ändå är speciellt.

– Nickby hjärta är ett av verkligt få bildningscenter i landet där svensk- och finskspråkiga elever verkar under samma tak.

Malinen säger att tidtabellen under Gutsy Go är snabb och att handling står i centrum.

– De unga delas upp i 22 smågrupper som på måndag och tisdag funderar på vad de vill göra. Idéerna verkställs och filmas på onsdag, på fredag är det dags för premiärvisning. Gutsy Go är ett exempel på hur helt vanliga kommuninvånare kan göra gott i sin närmiljö, det är en verklig vaccination mot cynismen.