"Va perkele e en finlandssvensk?"

SHOWTIME. Albert Häggblom roar med finlandssvenskheten i fokus med Albert Häggblom talkshow som har premiär på lördag i Stockholm. Bild: Malin Lindholm

Albert Häggblom talkshow har premiär på lördag på Improvisationsstudion Stockholm. Bakom showen hittar vi Borgåbördiga Albert Häggblom som dyker ner i finlandssvenskhetens alla komiska fällor.

Albert Häggblom är sedan en tid tillbaka bosatt i Stockholm och de rikssvenska omgivningarna fick honom att tänka till kring vad de riktigt innebär att vara finlandssvensk.

– Jag började vända och vrida på vissa begrepp. Finne, finländsk, finlandssvensk. Jag tror att det är en ganska personlig sak för var och en av oss hur vi definierar oss själva.

De språkliga avvikelserna, finlandismerna, var också en uppenbar skillnad. Häggblom tror att han kan bjuda en svensk publik på många skratt via uttryck som kan låta märkliga i rikssvenska öron. En och annan fördom har han också för avsikt att skjuta i sank av bara farten.

En liten baktanke finns det också: med talkshowen är han också ute i lärande syfte. "Finlandssvensk? Va perkele e de?" står det på reklamaffischerna för Albert Häggblom talkshow, och det har han för avsikt att reda ut en gång för alla.

– Visst är det en drivkraft för mig att göra finlandssvenskarna mera kända i Sverige. Men jag gör det ur lättsam och komisk synvinkel.

Humoristisk show

Albert Häggblom har länge gått och funderat på att sätta upp en humoristisk talkshow men det var efter att grundaren av Improvisationsstudion i Stockholm, Martin Geijer, tände på idén som det började hända. Duon har känt varandra i många år och under Häggbloms tid i Stockholm har han jobbat som allt-i-allo på Improvisationsstudion.

Med start på lördag tar han klivet från kontoret till scenen och förvandlas till talkshowvärd. Sällskap har han av två inbjudna finlandssvenska gäster och några improvisationsskådespelare, och med det lägger han grunden till ett nytt talkshowkoncept.

I den första showen gästas han av skådespelaren och regissören Maria Sid samt av musikern Emil Fagerudd, välbekant för Borgåborna ur många musiksammanhang – "En riktig Borgåbisi" som Albert Häggblom uttrycker det.

– Jag pratar med gästerna kring finlandssvenskhet i vanlig talkshowstil men det som är speciellt är att tre improvisationsskådespelare tar fasta på delar av gästernas berättelser och spelar upp dem scen.

Drömspel

Konceptet kallas "life game" och har i någon mån gjorts i Sverige redan tidigare. För Albert Hägglom är det första gången att sätta in det berättande improvisationsverktyget, och han ser fram emot resultatet.

Har premiär på Improvisationsstudion i Stockholm lördagen den 12 mars med Maria Sid och Emil Fagerudd som gäster.

Följande show är den 19 mars då skådespelerskan Birthe Wingren och sångaren och låtskrivaren Frida Andersson är gäster.

Vårens sista talkshow stundar en 2 april och då heter musikgästen Emelie Cederholm. Den andra gästens namn är ännu inte fastslaget.

– Life game ger möjlighet att komma åt olika slags situationer ur gästernas liv, men det öppnar också upp för att improvisera till exempel drömmar. Om Klaus Härö gästar talkshowen kan improvisatörerna spela upp en scen från Oscarsgalan och överräcka en gyllene statyett till honom.

Nu hör Klaus Härö inte till gästerna i showen, i varje fall inte än. Tills vidare har Albert Häggblom prickat in tre föreställningar under våren, och blir det succé hoppas han på att det blir flera talkshower med ett ännu tyngre garde finlandssvenska gäster i höst.

Vem riktar sig showen till?

– Femtio personer får plats i improvisationsstudion och jag hoppas fylla salen med ungefär lika stora delar riksvenskar och finlandssvenskar.

Under vårens övriga shower gästas han av skådespelerskan Birthe Wingren, av sångaren och låtskrivaren Frida Andersson och av det musikaliska stjärnskottet Emelie Cederholm som bland annat på Spotify tippas slå igenom i musikbranschen.

Oberoende av vad jag gör och var jag befinner mig så är jag finlandssvensk.

I Albert Häggblom talkshow ingår också färdigt skrivna sketcher om finlandssvenskens vardag i Sverige en given plats. För improvisationsskådespelarna gäller det att spela upp kulturkrockarna, som till exempel kan orsakas av finlandssvenskens vokabulär.

Publiken delaktig

Showens tredje ben är publiken som Albert Häggblom hoppas locka med i showen, bland annat genom att placera ut lappar med typiska finlandismer som åskådarna får dra fram.

Gimmicken går ut på att improvisationsskådespelarna spelar en vardaglig scen för plötsligt serveras ett ord som "morjens" eller "stöpsel" eller "preppla" som de ska få in i sammanhanget och få att låta så naturlig som möjligt. Kanske publiken ska få blåvita och blågula flaggor att vifta med då de gillar något ord funderar han.

– Det roliga ligger förstås i att de rikssvenska skådespelarna inte har en aning om vad den finlandssvenska orden betyder. Vi tänker kanske inte själva på vilken udda svenska vi pratar i Finland.

Albert Häggblom hoppas själv på att talkshowens alla element, inklusive de inspelade snuttarna om finlandssvenskar som han gjort med Stockholmare på gatan, ska fungera som inkörsport till en intressant – och underhållande – diskussion om va perkele en finlandssvensk riktigt är, såsom det står på talkshowens reklamaffischer.

Mer läsning