Uusimaa: Villkorligt fängelse för eldsvådan i Tenngjutarens hus

Tenngjutarens hus totalförstördes i eldsvådan. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Den historiska byggnaden Tenngjutarens hus brann i Lovisa i november 2018. Nu har husets invånare blivit dömd för sabotage och brott mot byggnadsskyddslagen.

Eldsvådan byggnaden Tenngjutarens hus var anlagd, och det var husets invånare som tände elden. Det har Östra Nylands tingsrätt slagit fast i en dom där 55-åringen som bodde i huset dömdes till tio månaders villkorligt fängelse för sabotage och brott mot byggnadsskyddslagen.

Uusimaa har fått tillgång till domen, och tidningen skriver att mannen under brandkvällen sade till flera personer att han hade tuttat på – något som han ändå senare tog tillbaka i polisförhör och i tingsrätten. Enligt Uusimaa hade mannen bott där i ett år, och han saknar tidigare brottshistoria. Han hade nedsatt tillräknelighet vid dådet.

I ÖN:s rapportering från den kvällen kan man läsa att det ungefär 150 kvadratmeter stora huset av allt att döma brann fort. Byggnaden stod nästan helt i lågor när de första enheterna anlände, och man tvingades därför släcka utifrån och riva flera strukturer

Byggnaden var kulturhistoriskt viktig – huset uppfördes i mitten av 1700-talet och var därmed mer eller mindre unikt i stadens byggnation.