Uthållighetslöpning för ett gott ändamål

KOM MED. Patrick Huotari uppmanar alla intresserade att komma med i välgörenhetsloppet Charity Run. Bild: Andreas Sjöblom

Uthållighetslöparna i närtrakten löper för ett gott ändamål i Charity Run-löpevenemanget lördagen den 22 oktober där det samlas medel för dövstumma.

Det är frågan om ett verkligt uthållighetstest där löparna kan välja mellan två olika distanser: heldistans 50 km från Helsingfors eller halvmaraton 21 km från Söderkulla i Sibbo till målet på anrika centralidrottsplanen i Borgå.

– Det uppbärs ingen deltagaravgift men genom frivilliga donationer hoppas vi få in en nätt summa, säger Patrick Huotari som är eldsjälen bakom evenemanget.

– Jag har redan tagit emot över 50 förhandsanmälningar och genom donationer har vi redan samlat in över 3 300. Många lokala företag har varit ivriga med att stöda evenemanget. Förhoppningsvis får vi med ytterligare deltagare och frivilliga donationer, tillägger Huotari.

Det var egentligen av en tillfällighet som evenemanget i fjol kom till.

– Jag hade ett misslyckat maratonlopp i Berlin bakom mig och ville få en positiv avslutning på säsongen. Så jag beslöt att pröva mig på att löpa från Paavo Nurmi-statyn i Helsingfors till Borgå. Där är bakgrundsfakta i alla sin korthet, säger Huotari.

Idén var att arrangera ett evenemang där man kombinerar välgörenhet, en god känsla, samvaro och att bjuda på sig själv.

Hinderlöpare ser fram emot loppet

Vad: Välgörenhetsevenemang.

När: Lördagen den 22 oktober.

Var: Heldistans 50 km från Paavo Nurmi-statyn i Helsingfors till Centralplan i Borgå kl.10, Halvmaraton 21 km från Söderkulla i Sibbo (Ingman Arena) till Centralplan i Borgå kl.13.00

Övrigt: Ingen deltagaravgift, frivilliga donationer till den internationella välgörenhetsorganisationen Sense International tas emot.

Tilläggsinformation: https://www.facebook.com/CharityRunHelsinkiPorvoo. Där hittar man också en förteckning över företagen som stöder evenemanget.

Många uthållighetslöpare har visat intresse för evenemanget. Bland de anmälda finns den legendariska hinderlöparen Tommy Ekblom från Borgå. För Ekblom är deltagandet för ett gott ändamål en självklarhet.

– Det blir en annorlunda start. Vi glömmer tidtagning och tävlingsnummer, springer lugnt, pratar och njuter av samvaron. Distansen är lämpligt utmanande, den motiverar till träning redan under förhösten. Välgörenhetstemat lämpar sig utmärkt till ett evenemang av den här karaktären, säger Ekblom.

Målet med insamlingen är att förbättra livskvaliteten för de dövstumma, deras utbildning och trivsel. Insamlingen görs för den internationella välgörenhetsorganisationen Sense International. Organisationen är en oberoende välgörenhetsorganisation som hjälper dövstumma barn, vuxna och deras familjer.

I Charity Run-evenemanget kombineras hjälpandets glädje med att besegra sig själv. I evenemanget som skall göras till en årlig höjdpunkt för höstsäsongen understryker man vikten på glad samvaro utan nummerlappar.

– Idén var att arrangera ett evenemang där man kombinerar välgörenhet, en god känsla, samvaro och att bjuda på sig själv, avslutar Patrick Huotari