Ute efter jackpott i Las Vegas

VM-IVER. Anette Österberg vann FM-guld i maj och fick en biljett till amatör-VM i Las Vegas. Bild: Tommi Willberg

MMA. För ett halvt årtionde sedan började Anette Österberg sin kampsportskarriär i Borgå. På lördag åker hon i väg till Las Vegas för att delta i amatör-VM i MMA.

Den internationella kampsportsveckan kör i gång nästa vecka i Las Vegas och i år finns det rejält med östnyländsk färg i det blåvita landslaget. En av dem är Anette Österberg som började sin kampsportskarriär i Borgå i början av årtiondet. Österberg får sällskap av Hardknocks Helsinki-tränaren Jaakko Dahlbacka samt Sports Academy No. 1:s Greger Forsell och Juhana Vallas.

Österberg är en av två damer och totalt tolv MMA-utövare som deltar i det internationella MMA-förbundets (IMMAF) VM-tävlingar för amatörer. Det är tredje gången som tävlingarna arrangeras under kampsportsveckan, Fight Week, som utöver amatörernas VM-turnering bjuder på hela tre proffskvällar som ordnas av världens största MMA-organisation UFC.

Med andra ord: en hel del att vara ivrig över.

– Jag har aldrig förr varit i USA så det gör det dubbelt så spännande. Det känns ännu overkligt. FM, som jag vann, tävlades först i slutet av maj, säger Österberg glatt.

På lördag åker Österberg och resten av landslaget i väg via London till Las Vegas. På tisdag inleds turneringen.

– Det är bara att flyga dit, registrera sig till turneringen, kliva upp på vågen och vänta på motståndarlottningen.

Förutom VM-turneringen hoppas Österberg att hon skulle hinna se annat än stålringen under resan.

– Det skulle vara coolt att hinna se någon av UFC-kvällarna om bara tidtabellen ger möjlighet och se och uppleva Las Vegas. Vad jag läst så är det svårt att förstå hurdant det är om man inte själv får vara där, säger hon leende.

Jag tog grundkursen i MMA i Borgå men det var egentligen efter flytten till Helsingfors som jag började träna mera.

Färskt namn

I dag bor Österberg i Helsingfors och satsar för fullt på MMA. Men då hon bodde i Borgå fokuserade hon på thaiboxning och det är tills vidare i den sporten som de flesta av hennes meriter kommer ifrån. Sammanlagt tog hon tre stycken FM-silver och en guldmedalj i B-EM i Borgå thaiboxningsklubbs färger.

Det var för ett knappt år sedan som nu 30-åriga Österberg gick sin första MMA-match. Nu tränar hon på samma gym som meriterade Borgåfighterna Marcus och Johan Vänttinen som hon för fem år sedan tränade thaiboxning med.

– Jag tog grundkursen i MMA i Borgå men det var egentligen efter flytten till Helsingfors som jag började träna mera.

Hennes MMA-debut skulle egentligen bara vara en match i en turnering som ett gym ordnade men av en slump fick matchen högre status.

– Jag hamnade egentligen av misstag i det finländska EM-kvalet eftersom bara en tjej deltog i min viktklass. Jag vann matchen och blev klar för amatör-EM. I EM kunde jag ha vunnit min match men det blev förlust med 2–1 i domarröster. Det var bara min andra MMA-match, efter det har jag vunnit tre raka.

Jag har ett väldigt bra tränarteam och träningskompisar runtom mig och vi kommer nog att få se mig på marken också.

Oslipad diamant

Med knappa året bakom sig i MMA-världen kan man kalla Österberg en oslipad diamant. I och med en stark thaiboxningsbakgrund satsar hon på att utklassa sina motståndare med slag, sparkar och genom att hålla distansen tack vare en till hennes viktklass lång längd. Med sina 169 centimeter i strumplästen är Österberg en lång flugviktare.

Men hon vill utveckla sig också på mattan där man med olika lås och strypningar kan suga musten ur sina motståndare.

– I matcherna vill jag inte ta matchen till marken. Men jag tycker jättemycket om att träna markkampen. Jag har ett väldigt bra tränarteam och träningskompisar runtom mig och vi kommer nog att få se mig på marken också, säger Österberg.

Kanske åskådarna i Las Vegas redan på tisdag får se Österbergs nyfunna markkampskunskaper då hennes resa mot finalsöndagen börjar.