Ur askan uppstår Kafé Sotis

BRAND. Eldsvådan ska inte vara slutet på Café Saltbodan, lovar Timothy Kühn. Bild: Max Nyberg

Eldsvådan ska inte betyda slutet för Café Saltbodan. Evenemanget Lovisa historiska hus sköter företagaren med ett pop up-kafé. Sedan blir det sannolikt dags för renoveringar.

Det hade varit otänkbart att avsluta över 30 år vid Saltis med en eldsvåda – och därför blir det inte något slut. Det säger Timothy Kühn som drivit Café Saltbodan de senaste åren. Branden orsakade visserligen stora skador på den historiska byggnaden, men en kris är också en möjlighet.

– Min farsa (Dierk, reds. anm.) kom på idén att ha öppet på Lovisa historiska hus med ett popup-kafé som får namnet Kafé Sotis. Vi vill göra det bästa av situationen, säger Timothy Kühn på torsdagen när han hunnit få lite perspektiv på tragedin.

Meningen är att ha åtminstone terrassen i skick för evenemanget, och att sälja det som kan säljas. Det betyder kaffe, kalla drycker och kakor. Kanske också laxsoppa, om man hittar ett utomhuskök.

– Eldsvådan blev ju en stor nyhet, och vi vill inte sticka huvudet i sanden. Det här intresserar människor, så vi gör det bästa vi kan av en tragisk situation. Namnet ger ett positivt och roligt budskap. Det blir kanske lite av en sevärdhet.

I det här skedet är planen också att renovera byggnaden vars äldsta delar är från sent 1700-tal, något annat alternativ finns egentligen inte för Kühn. Den första åtgärden är att få upp ett tillfälligt tak för att undvika ytterligare skador, och att sedan börja planera hur byggnaden ska renoveras. Om allt går som tänkt ska jobbet kunna göras över vintern, för att sedan öppna i ny skrud nästa sommar.

– Vi kan inte bara sluta så här, med en eldsvåda. Det är inte så vi lämnar Saltis. Själva stockstommen verkar vara i skick, det är främst taket som är ett problem. Nu väntar vi på besked från försäkringsbolaget. Det är också glädjande att så många erbjudit sin hjälp, som med talkoarbete och verktyg. Det är verkligen fint hur folk ställer upp.

Tanken är också att använda sig av stockarna som brunnit, till exempel i inredningen på något vis.

– Det blir en del av husets historia. En del konstnärer har också tagit kontakt och föreslagit att stockarna kunde användas i något minnesmärke. Det finns massvis med idéer.