Uppsving för båtracing – Sami Seliö vill se F1-tävling i Finland

NYSATSNING. F1-världsmästaren Sami Seliö är en av eldsjälarna bakom det nya Race Weekend-konceptet. Bild: SPT/Marko Mäkinen

Med hjälp av ett par eldsjälar får FM-serien i båtracing ett rejält ansiktslyft för säsongen 2019. Fem deltävlingar ordnas på fem centrala platser i några större städer. F1-världsmästaren Sami Seliö drömmer också om möjligheten att få köra en formel 1-tävling i hemmavattnen.

En krympande föreningsverksamhet, färre aktiva arrangörer och utövare. Det är en del av problemen som motorbåtsporten i Finland har tampats med under se senaste åren.

Men nu kan fansen förvänta sig bättre tider. FM-serien för båtracing ömsar skinn och med ett nytt bakgrundsteam bakom ratten får sporten ett rejält uppsving.

Denna sommar omfattar FM-serien, eller Race Weekend som serien kallas, fem deltävlingar i fyra olika tävlingsklasser.

– Jag har i flera års tid drivit ett juniorteam och jag själv bröt också igenom i FM-serien. Efter att jag nådde framgång i VM-serien för F1-båtar ville jag hjälpa nya juniorer framåt. Målet var att få en stark promotor och att vi skulle utveckla FM-serien, få deltävlingarna till bättre orter, ordna präktigare evenemang och få nya aktiva med, berättar Sami Seliö, tvåfaldig F1-världsmästare och en av eldsjälarna bakom Race Weekend.

Tillsammans med promotorn och gamla bekantingen Kurt Möller jobbade Seliö för att få ordna en tävlingshelg i Kotka i fjol. Evenemanget var en succé och Race Weekend fick fortsatt förtroende.

– Det första året var ett träningsår. Nu har vi en fin serie med fem deltävlingar i Raumo, Jyväskylä, Kuopio, Kotka och vid roddstadion i Helsingfors. FM-serien ser ut som den ska och tävlarna är glada över att få tävla där publiken finns, säger Seliö.

ANSIKTSLYFT. FM-serien i båtracing får ett rejält ansiktslyft för säsongen 2019. Bild: SPT/Race Weekend

Deltävlingarna körs nära städernas centrum och då Race Weekend arrangerar evenemanget med ekonomiskt stöd av städerna krävs det inte stora satsningar av den lokala organisationen.

Juniorverksamheten är nära Seliös hjärta och 43-åringen hoppas att juniorklassen SJ10 lockar nya ivriga till sporten. Race Weekend ordnar öppna tester där barn mellan 8-12 år (födda 2011 och äldre) får provköra tävlingsbåtarna. På FM-deltävlingsorterna ordnas dessutom skolbesök.

VM-status i Kotka – F1 till Finland?

I Race Weekend tävlas det i fyra tävlingsklasser: i en nationell (SJ10) och i en öppen internationell juniorklass (GT15) samt i de större öppna internationella GT30- och F4-klasserna. F4-tävlingen i Kotka är en VM-deltävling och i GT30-klassen tävlar man om VM-medaljer. FM-finalhelgen i Helsingfors fungerar också som nordiskt mästerskap.

– Det är en stor ära att få internationell synlighet. De finländska förarna är starka i F4 och GT30 och man kan förvänta sig VM-medalj – kanske till och med en guldfärgad sådan, säger Seliö.

DELTÄVLINGAR. FM-serien i båtracing har deltävlingar i Raumo, Jyväskylä, Kuopio, Kotka och vid roddstadion i Helsingfors i år. Bild: SPT/Race Weekend

Seliö själv då? F1-världsmästaren 2007 och 2010 tecknade nyligen en förlängning med sitt F1-team och han jagar framgång i kungsklassen åtminstone tre säsonger till. Drömmen är också att uppsvinget i den inhemska motorbåtsporten skulle locka VM-serien till Finland, där VM-deltävlingar i F1 ordnades 1998 (Tammerfors), 2002-03 (Helsingfors) och 2008-2009 (Lahtis).

– Drömmen att få köra i Finland lever. Jag har fått göra det ett par gånger och kommit upp på prispallen men jag har aldrig vunnit.

Seliö, en veteran inom F1-världen, har aktivt fört diskussioner med internationella förbundet UIM om en finländsk VM-tävling.

– De ställer sig positivt till det. Arrangemangen i Finland håller hög klass.

Men ett alltför bekant problem finns.

– Prislappen är ganska stor. Budgeten för att ordna en deltävling är omkring en miljon euro. Det kräver en ekonomisk satsning men vi jobbar för det, säger Seliö.

8.-9.6 Raumo

20.-21.7 Jyväskylä

27.-28.7 Kuopio

10.-11.8 Kotka

31.8-1.9 Helsingfors