Upplev Runebergs jul

DUKNING. Dukningen i Runebergs hem är gjord av amanuenserna Susanna Widjeskog och Solveig Bergholm. Bild: Susanna Widjeskog

Också Runebergshem pyntar fint till jul. Fram till jul kan man beundra en dukning av en testund hos Runeberg. Museet ordnar också julguidningar under veckosluten.

På tebordet i Runebergs hem finns Lisettes pepparkakor, äggkringlor och skorpor som med morotsgelé. Det serveras te och ur en glaskaraff punsch som fått sin smak av arrak och citron. Recepten är ur Fredrikas egen receptbok.

Samovaren av mässing är tillverkad i Ryssland. Glödande kol hälls in i cylindern för att hålla vattnet varmt i behållaren. Teet får sjuda i en separat kanna. Tallrikar och fat är delar från familjen Runebergs gamla gröna Davenport-servis med skeppsmotiv. Brödfatet med handtag och dekorationen "Bryonia" är från regionen Sarreguemines i Frankrike. Geléskålen är av pressglas och den industriellt tillverkade försilvrade kandelabern den ena av ett par. Bordduken med rutmönster är av linne.

I skafferiet i köket finns en sockerskål av silver som fru Fredrika hade fått som bröllopsgåva av sin mor. Skålen är tillverkad av Lars Anders Hahnstedt i Uleåborg år 1784. Bredvid finns sockertång och teskedar av silver med smultronornament.

Lördagar och söndagar ordnas julguidningar i Runebergs hem. Klockan 14 är guidningen på finska, klockan 15 på svenska.