Uppfriskande jordnära medeltidsäventyr

VÄLREGISSERAT. Presentationen är överraskande välgjord och filmisk, med skicklig regi och stabilt röstskådespeleri. Bild: Okändt

Kingdom Come: Deliverance är knappast det första rollspelet i medeltidsmiljö, men dess ovanligt jordnära framtoning, välfångade tidsera och mänskliga handling utgör ett synnerligen välkommet avbräck i genren.

Kingdom Come: Deliverance

Format: Xbox One, PlayStation 4, PC, Switch

Åldersgräns: 18

Betyg: 3/5

Även om berättelsen om smedsonen Henry – som efter att ha mist sina föräldrar i en räd ger sig ut på en hämndlysten resa för upprättelse – är den drivande motorn bakom medeltidsfasaden spelar skådeplatsen självt, med dess verklighetstrogna atmosfär och vardagslunk, den verkliga huvudrollen.

Det unika är just hur jordnära och realistiskt förankrat allt är, även spelmässigt. Måsten som att äta, dricka, sova och tvätta sig är integrerade delar av upplevelsen. Sömnbrist leder till utmattning och såväl obehandlade frakturer som slarv med matintaget kan vara livshotande. Det är kort sagt en hård upplevelse, och det redan innan man inkluderar alla andra aspekter som hör genren till. Beskrivningen "medeltidssimulator" som myntats i samband med det här spelet är alltså inte tagen ur luften.

Gott tålamod och ett genuint intresse för premissen är en förutsättning för att kunna uppskatta Kingdome Come. Det makliga tempot är inget för spänningssökaren, med glesa actionsekvenser och ett långsamt driv i berättandet. Henrys uppdrag kan speciellt inledningsvis vara ordinära och lika väl handla om att patrullera byar, öva på bågskytte eller förhöra olycksdrabbade gårdsbor som mer actionspäckade ärenden. Väl i strid är förhållandena dessutom lika krävande som i övriga moment, med manuella hugg- och skyddsmekaniker som tar tid att helt få grepp om.

Det är således inte ett spel för alla. Något vem som helst kan uppskatta är däremot den fantastiskt välgjorda inramningen. Kungariket Bömen ritas upp med en hisnande detaljrikedom och övertygande historisk korrekthet sett till arkitektur, klädmode och levnadsvanor. Byarna sjuder av liv och de ändlösa slätterna, skogarna och pittoreska gårdarna däremellan ser stundtals snudd på fotorealistiska ut.

Bortom den träffsäkra virtuella historieskildringen har spelet som sådant ändå tveklöst en del bekymmer. Tekniska fel är vanligt förekommande och den allmänna bristen på polering blir emellanåt ganska påtaglig. Det finns stunder då frustrationen överskuggar det roliga och då man kanske kunnat önska sig lite mer renodlad spelglädje.

Men Kingdom Comes övergripande ambitionsnivå och kompromisslöshet är svår att inte bli imponerad av och ödmjuk inför. Det är ett stort projekt att ta sig an, men ett som ger väldigt mycket tillbaka till den som har det tålamod och intresse som krävs.