Unika träsnitt gör Kaplansgårdens sommar

TRÄSNITT. Teija Lehto och Jaana Paulus ställer i sommar ut träsnitt på Galleri Gamla Kaplansgården i Borgå. De arbetar båda med reduktionsmetoden, det Bild: Miira Holländer

Konstgrafiken intar Galleri Gamla Kaplansgården över sommarmånaderna. Teija Lehto och Jaana Paulus jobbar med unika träsnitt med vardagsliv och vackra landskap som motiv.

Den gemensamma nämnaren för Teija Lehto och Jaana Paulus är träsnitt skapade med den så kallade reduktionsmetoden. Det innebär att de använder en och samma stock för att trycka träsnittets samtliga färger, i tur och ordning, från den ljusaste till den mörkaste nyansen. Resultatet blir unika alster.

Konstnärerna är bägge garvade med tjugo–trettio år som konstgrafiker bakom sig, och metoden de använder är måhända densamma. Träsnitten som duon Lehto & Paulus ställer ut på Gamla Kaplansgården öser ändå ur vittskilda motivkretsar.

Pemarbaserade Teija Lehto skapar ofta stilleben. Hon avbildar vardagliga syner – ett stökigt bord, smutsiga kärl eller en överbliven tårtbit – och fokuserar i första han på detaljerna. Det alldaliga, det halvfärdiga representerar de små stunderna i vardagen som annars ilar förbi men som nu förevigats på bild.

– Jag vill reflektera över vardagens värde och ge betydelse åt det vanliga. Mina verk behandlar tidens lopp, förändring och alltings förgänglighet, säger Lehto i ett pressmeddelande.

Viktiga strandlandskap

Bildkonstnären Jaana Paulus bor och arbetar i Kyrkslätt och har i flera årtionden specialiserat sig på träsnitt med reduktionsmetoden. I sin konst återvänder hon ofta till ett kärt smultronställe, landskapen och stränderna kring Päijänne som varit viktiga för henne sedan barndomen.

– Att avbilda naturen som bakgrund till olika händelser har alltid varit centralt för mig, säger Paulus.

Händelserna framställer hon ofta symboliskt eller ibland också surrealistiskt. I hennes konstverk finns ofta växter men också människo- eller djurfigurer med flera dimensioner än de rätt och slätt realistiska.

Teija Lehtos och Jaana Paulus träsnitt kan ses på Gamla Kaplansgården fram till den 30 augusti. Galleriet är öppet tisdag-söndag kl. 10–16, fritt inträde. Samtidigt kan man passa på att bekanta sig med Borgåkonstnären Paula Salmelas skulpturer som visas på galleriets innergård.

Mer läsning