Unik hästkavalkad i Lappträsk

BARA HÄSTEN SAKNAS. Den här gamla promenadvagnen från Kycklings visas upp på hästkavalkaden lördagen den 11 juni. Bredvid vagnen René Nybondas. I vagnen Eva och Helge Rosas. Bild: Carita Liljendahl

Lördagen den 11 juni tar sig nio ståtliga ekipage tar sig från Brofogdas till Kycklings där den traditionella hembygdsfesten firas.

Ett av syftet med hästkavalkaden är att presentera finnhästen som inte minst under kriget stod för en oersättlig arbetsinsats. Då det var minus fyrtio grader ute gick det inte att få i gång traktorer och andra fordon, men finnhästen startade alltid. Den släpade ut ammunition och mat till soldaterna i väglös skog, och den drog bort sårade och stupade från fronten.

Lappträsk centrum med sina smala vägar är som gjort för en sådan här kavalkad

Under kavalkaden presenteras hästen också inom finåkning, det vill säga kuskar och övriga i ekipaget är uppklädda och vagnarna fina. Bland annat finns en gammal restaurerad promenadvagn från Kycklings med. Den har genom åren restaurerats och används ännu i dag bland annat på bröllop.

– Lappträsk centrum med sina smala vägar är som gjort för en sådan här kavalkad, säger Helge Rosas som tillsammans med René Nybondas planerat evenemanget.

Musikkår uppträder

När ekipagen har nått Kycklings presenteras de av en guide. Kavalkaden får en pompös inramning då en stor musikkår från Orimattila bjudits till platsen för att uppträda. Krigsveteraner som minns hur det var förr har bjudits till festen och medlemmar från föreningen Lovisa Stads Goda Inwånare medvekar också.

Hembygdsföreningens sekreterare Eva Rosas säger att samarbetet med de lokala affärerna har löpt bra. Det kan bli trångt på parkeringarna men frivilliga från Porlammin VPK har kallats till platsen för att dirigera trafiken.

Hembygdsfesten som har anor sedan 1979 arrangeras i traditionell stil. Lokala producenter säljer bröd och kakor, mattor, keramtik, senap, sylt, bondost och annat gott. Ett soppkök ställs upp, plättar steks, korv grillas och kaffeservering finns förstås också.

För att familjens minsta ska ha något att beundra kommer jordbrukaren Christa Hällfors till festen med en del av årets lamm.

På Kycklings hembygdsgård händer också annat i sommar. Trädgården är öppen för allmänheten, men vill man in i huset bör man boka tid. Om Heidi Litonius som jobbar i trädgården råkar vara på plats då du besöker trädgården svarar hon gärna på frågor.

Gudstjänst i trädgården

– I juli firas här en gudstjänst under bar himmel, säger Lappträsk hembygdsförenings ordförande Gun-Britt Husberg. Den 19 juli har vi Saras namnsdagskaffe på traditionellt vis med minst sju kakor på bordet.

Namnsdagskaffet arrangeras till minnet av Sara Hastig som var gårdens sista ägare.

Den 7 augusti har Kycklings öppet på den nationella trädgårdsdagen. Då får deltagarna bekanta sig bland annat med gamla medicinalväxter, perenner och örtträdgården.

I september kokas nyrågsgröt och då planeras även en utställning av äpplen.

Arrangörerna väntar sig stor publik då man i år lockar med den stora hästkavalkaden. Inträdet är fritt och den som vill får gärna klä sig i folkdräkt.

Lördagen den 11 juni, start kl. 11 från Brofogdas.

Bland ekipagen ses estnisk ponny, gotlandsruss, varmblod, frisisk häst och finska arbetshästar.

Ekipagen kommer från Lappträsk, Lovisa, Gammelby, Askola och Vanda.

Målet för kavalkaden är Kycklings där hembygdsfest arrangeras klockan 10–13 med bland annat hantverksmarknad och musik.

Försäljare som ännu vill med på marknaden ska anmäla sig till Eva Rosas, tel. 040-708 9139.