Ungdomens soundtrack

PUBLIKSTRÖM. Filmen ”Teit meistä kauniin” om bandet Apulanta hade Lovisapremiär på söndag för en i det närmaste fullsatt Kino Marilyn. Evenemanget till ära var röda mattan utrullad utanför biografen. Bild: Bo Ingves

Kino Marilyn i Lovisa i det närmaste slutsåld söndag kväll. Människor i alla åldrar. Röd matta och brinnande facklor utanför biografen. Levande musik i den vackra foajén. Vad pågår?

Finsk punk är inte det första man tänker på. Men det är just det som det är fråga om – det är premiär på filmen Teit meistä kauniin (Du gjorde oss vacker), som handlar om det populära bandet Apulantas första decennium i 1990-talets brutala ekonomiska finska verklighet.

Den ena huvudarrangören Jonna Kiviranta har som så många andra i publiken många minnen av Apulanta.

– De är på många sätt något av min ungdoms soundtrack, säger hon.

Därför ville hon självklart se filmen som släpptes på biograferna den 7 september. Men biografen trodde inte riktigt på filmen i Lovisaregionen och hade inte tagit den upp på programmet.

Rainer Santapukki på Kino Marilyn gav dock ett halmstrå i form av ett löfte att filmen kunde övervägas om Kiviranta kunde samla ihop 20 åskådare. Sagt och gjort, hon grundade ett evenemang på Facebook och bjöd in 100 vänner som kunde tänkas vara intresserade av filmen.

– Mottagandet var på många sätt enormt. På några dagar hade 132 personer anmält sig, säger hon.

Gav fortsättning

Rainer Santapukki på Kino Marilyn säger att sådana här privata initiativ är ett sätt för företaget att visa mera udda filmer. Villkoret är att det garanterat kommer 20 personer till föreställningen.

– Nu blev det en veritabel succé. Vi sålde 148 biljetter, vilket innebär att salongen var i det närmaste fullsatt. Det gick så bra att filmen kommer att fortsätta på biografen, säger han.

Det blev alltså en succé för Kiviranta och den andra huvudarrangören, musikervännen Eemeli Kelokorpi, fast ingendera tidigare har skapat den här typens arrangemang.

– När det blev klart att det kommer tillräckligt med publik planerade vi tillsammans med biografen hur evenemanget konkret skulle skötas. Från första början ville vi till exempel ha röd matta, en yrkesfotograf som fotar alla besökare när de kommer in, en videointervjuare, allt det man gör i Hollywood, säger Kiviranta och Kelokorpi.

Kärleken till musik

Väninnorna Kristina Partanen och Jonna Näränen är två Apulanta-fans som absolut vill se filmen. Att bandets karriär inte alltid har varit en dans på rosor berättar Näränens kommentar:

– Jag såg dem 1995 i Kerimäki och då var vi en handfull åskådare på plats. Men jag var då redan anhängare och har vuxit upp med deras musik.

Partanen säger att också för henne är Apulanta en viktig del av uppväxttiden.

– Det här kan bli som att återuppleva delar av ungdomen, säger hon.

Filmens regissör Tuukka Temonen var också på plats i Lovisa och stortrivdes i trängseln.

Hur känns det att göra en film på sig själv?

– Jag tror nog att de flesta filmregissörer lägger mycket av sig själv i sina filmer. Eftersom jag själv spelat i bandet ger det kanske bara mera trovärdighet. Men det är ändå främst en film om hur kärleken till musik övervann depressionen under 1990-talet trots den hårda verkligheten, säger Temonen.

Genre: Punk, hårdrock.

Grundat: 1991 i Heinola, spelar ännu.

Framgångar: Sålt över 500 000 album, 21 singlar har legat etta på den officiella listan i Finland.

Filmen ”Teit meistä kauniin” i regi av Tuukka Temonen handlar om bandets karriär i depressions-Finland på 1990-talet. Singeln med samma namn låg 35 veckor i sträck som etta på singellistan 1998 vilket är finskt rekord.

Filmen visas i Lovisa också på tisdag 20.9 och torsdag 22.9.

Regissör.

Företagare i filmbranschen.

Spelade bas i Apulanta 1993–2004.

Mer läsning