Ungdomarna uppmuntras till företagande

FÖRETAGARE. Sibbo marknadsförde egenföretagandet som karriärval på företagardagen. Konferencierer är niondeklassarna Tuomas Metsola, Ida Huotari, William Fagerström och Rasmus Rutanen Bild: Max Nyberg

I Sibbo är man tidigt ute med att föreslå företagandet som en möjlig karriär. På måndagen var det igen dags för företagardagen.

Det råder precis så mycket tisslande och tasslande som man kan vänta sig när trehundra niondeklassare befinner sig i samma rum. Det är måndag förmiddag, och eleverna har tagit sig till Nickby hjärta för att lyssna på fyra företagare berätta om livet som egenföretagare.

Dessvärre tvingades en ta lite sjukledigt, så listan blev därmed kortare.

Ny tradition

Elevhandledare Raija Tikkanen, en av arrangörerna, säger att det här är tredje gången tillställningen arrangeras tillsammans med Sibbo företagare.

– I år har vi representanter för både stora och små företag. På det viset kanske man får ett lite bredare perspektiv på vad företagande kan innebära.

Mångsysslandet fick representeras av Jouko Antere, Ergobrass ägare. Antere sysslar med allt från flygfotografering till att tillverka olika delar till instrument. Peter Westerholm fick representera de lite större företagen. Hans företag Pajuniemi sysslar med köttproduktstillverkning och säljer för omkring tio miljoner euro per år och har femtio anställda. Karina Pekola berättade å sin sida om hur det är att jobba som sömmerska och hur det känns att tillverka en klänning för Jenni Haukio.

Att man har valt att också upplysa om företagandet som karriärval är ett helt medvetet drag.

– Yrkeslivet förändras. Det blir allt ovanligare med trygga karriärer hos en och samma arbetsgivare. Vi vill därför lyfta fram företagandet. Snart är det också dags för den gemensamma ansökan till andra stadiet. Därför är det nu också aktuellt att tänka igenom vad man vill göra, säger Tikkanen.

Tikkanen påpekar också att ett liv som företagare verkar intressera en stor del av eleverna. Det stämmer också för Satu, en niondeklassare som ogärna vill berätta sitt efternamn.

– Jag har funderat på att jag kunde bli företagare. Man får göra det man gillar då.

Att det innebär risker är också något som ingått i ekvationen.

– Jag gissar att det är svårt att vara företagare. Och jag undrar hur långt man kan gå med det.

Viktigt med företagare

När tillställningen väl kommer i gång inleder undervisningschef Hannu Ollikainen med att säga att en stor del av publiken sannolikt blir företagare. Avsevärt fler sträcker också upp handen när han frågar om någon blir företagare än vid frågan om någon vet vad den vill göra i framtiden.

– Finland har vaknat till hur viktigt det är att ha företagare. Det syns också i den nya läroplanen. Finland lever på företagen. Och de behöver inte vara stora som Rovio. Små företag är Finlands ryggrad. Om fem år kanske någon av er står här i skolan och berättar om ert företag.

William Fagerström, en av de fyra frivilliga konferenciererna, är märkbart nöjd när tillställning är över. Också han är niondeklassare och känner sig lockad av ett liv som företagare.

– Jag vet inte vilken bransch ännu, men såväl fotograf som skräddare lockar. Försäljning är också intressant. Kanske jag kunde ha en loppmarknad eller en antikbutik. Gamla saker är fascinerande. Men först blir det gymnasiet.